Πριν προχωρήσω, είναι απαραίτητο να διευκρινίσω τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα βιβλία στρατηγικής πόκερ.

Πρώτον, αυτά τα βιβλία δεν είναι απαραίτητα τα αγαπημένα μου. Για την ακρίβεια, ο όρος “αγαπημένο βιβλίο” είναι μία αυστηρά προσωπική άποψη. Όποιο βιβλίο μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα το παιχνίδι είναι και ένα από τα αγαπημένα μας. Κάθε παίκτης έχει διαφορετικές ανάγκες, αφού όλοι βρισκόμαστε σε διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας και στάδια ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ένα προχωρημένο βιβλίο πόκερ με εξελιγμένες έννοιες είναι μία πολύ καλή επιλογή για έμπειρους παίκτες. Αλλά για την πλειοψηφία των παικτών, χρειάζεται κάτι πολύ πιο απλό. Οι προχωρημένες στρατηγικές ίσως να είναι ακόμη και επικίνδυνες για τους παίκτες που δε γνωρίζουν τα βασικά του παιχνιδιού.

Σύμφωνα με την εκτίμησή μου, περίπου 450 βιβλία στρατηγικής πόκερ είναι πλέον διαθέσιμα μέσω του Amazon και άλλων πηγών. Πολλά από αυτά είναι δυσνόητοι τίτλοι που δεν έχετε ακούσει καν στο παρελθόν και πιθανότατα θα ξεχαστούν με το πέρασμα του χρόνου.

Με βάση αυτά — όποιο βιβλίο βελτιώνει την κατανόησή μας για το παιχνίδι και μας εμπνέει να σκεφτούμε πιο βαθιά τη στρατηγική είναι πιθανό να αξίζει τα λεφτά του. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα βιβλία στρατηγικής για το πόκερ — ακόμη και αυτά που περιέχουν αμφιλεγόμενες συμβουλές — αξίζουν το διάβασμα και τη μελέτη, ακόμη κι αν δεν ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις συμβουλές τους.

Xρόνος ζωής» ενός βιβλίου

Αυτά που αναφέρω εδώ είχαν μία σημαντική επιρροή στο παιχνίδι και άλλαξαν τον τρόπο σκέψης σημαντικού αριθμού παικτών. Αναφέρομαι σε βιβλίο που έχουν αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο που παίζετε το πόκερ. Μερικά βιβλία είχαν τόσο μεγάλη επιρροή όταν γράφτηκαν, που όσοι δεν τα έχουν διαβάσει βρίσκονται σε τόσο δύσκολη θέση που έχουν μειονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους τους (πολλά από τον κατάλογο του Two Plus Two (2+2) βρίσκονται εδώ). Τα κορυφαία βιβλία στρατηγικής πόκερ κωδικοποίησαν τη στρατηγική στο πόκερ σε τέτοιο βαθμό που πλέον δε χωράει αμφιβολία για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αυτά αριστουργήματα δε μας βοήθησαν απλά να γίνουμε καλύτεροι παίκτες πόκερ, αλλά εξήγησαν και γιατί τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι ορθά.

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε με κάποιες από αυτές τις επιλογές που είναι προφανείς. Άλλα βιβλία που βρίσκονται στη λίστα είναι λιγότερο γνωστά, αλλά και πάλι επηρέασαν τους κορυφαίους παίκτες του παιχνιδιού. Άλλα μπορεί να έχουν δυσνόητους τίτλους, αλλά κατάφεραν να κερδίσουν το σεβασμό και εξέλιξαν τους τρόπους σκέψης στο πόκερ.

Όπως είναι φυσικό, οι κριτικές και οι αντιδράσεις του κοινού έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τα βιβλία που συμπεριλήφθησαν στη λίστα. Για να επιλεγεί, κάθε βιβλίο έπρεπε έχει κάποια επιτυχία. Με τον όρο επιτυχία, εννοώ να έχει αξιόλογες κριτικές, σημαντικές πωλήσεις ή και τα δύο. Τα καλύτερα βιβλία τα σέβονταν οι κριτικοί αλλά είχαν και εξαιρετικές πωλήσεις.

Τέλος, αναλογίστηκα και το «χρόνο ζωής» ενός βιβλίου. Πόσο καιρό ήταν σχετικό ένα βιβλίο; Έγινε ασαφές μέσα σε λίγο καιρό; Ή, είναι αξιόπιστο και αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κάποιος — ακόμη και σήμερα;

Ας ξεκινήσουμε με τις επιλογές της κατηγορίας “Τιμητική Αναφορά”. Στη συνέχεια, θα αναλύσω με περισσότερες λεπτομέρειες γιατί κάθε ένα από τα βιβλία του top 10 επιλέχθηκαν σε μία αντίστροφη μέτρηση προς το νούμερο ένα.

Τιμητική Αναφορά (Δώδεκα επιλογές):

The Full Tilt Poker Strategy Guide του Michael Craig (2007) — Το “Full Tilt” μπορεί να είναι ένα απαγορευμένο όνομα τώρα και μία κακή ανάμνηση για πολλούς παίκτες. Αλλά υπήρχε μία εποχή που η λίστα επαγγελματιών του Full Tilt Poker ήταν τα αστέρια του παιχνιδιού. Αυτός ο δυναμικός και φιλόδοξος οδηγός στρατηγικής 437 σελίδων, οργανωμένος και υπό την επίβλεψη του Michael Craig, ενός από τους καλύτερους συγγραφείς του παιχνιδιού, με συμβουλές από πολλούς από τους καλύτερους παίκτες, είναι κορυφαίος. Αν προσπεράσετε μερικά ονόματα και αγνοήσετε το κακό που έχουν προκαλέσει στο παιχνίδι, όλες οι συμβουλές είναι εξαιρετικές.

Kill Phil των Blair Rodman και Lee Nelson (2005) — Αυτό το βιβλίο άλλαξε τον τρόπο που παιζόταν το παιχνίδι για αρκετό καιρό, ειδικά τα τουρνουά no-limit hold’em. Υπεραπλοποιώντας τις βασικές του συμβουλές, οι συγγραφείς πρότειναν μία πολύ επιθετική προσέγγιση στο παιχνίδι, κάτι που αδρανοποιεί ουσιαστικά τους καλύτερους παίκτες. Με άλλα λόγια, όποτε είναι πιθανό, να βάζετε τους καλούς παίκτες σε ρίσκο για όλες τους τις μάρκες. Εκείνη την εποχή, τρεις από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο είχαν το όνομα “Phil,” και έτσι προέκυψε ο «πιασάρικος» τίτλος του βιβλίου.

Όλοι οι τίτλοι του Lou Krieger — Ο επαγγελματίας mid-stakes poker και συγγραφέας Lou Krieger απεβίωσε λίγα χρόνια πριν, αλλά μας άφησε ένα εξαιρετικό υλικό, κυρίως για τον τρόπο παιχνιδιού και πώς να κερδίσετε τα low και mid-stakes cash games. Ο Krieger έγραψε οχτώ βιβλία, και επιπλέον εκατοντάδες κείμενα για τη στήλη του CardPlayer. Όλες του οι δουλειές αξίζουν να τις διαβάσετε. Κανένα βιβλίο δε πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη της στρατηγικής πόκερ. Έτσι, θα αναφερθώ γενικά στον Krieger και θα τον προτείνω ως συγγραφέα.

Elements of Poker του Tommy Angelo (2007) — Αυτό είναι ένα από τα πιο “think outside the box” βιβλίο πόκερ που έχει γραφτεί ποτέ. Ίσως έπρεπε να βρίσκεται στο top 10, αλλά για κάποιο λόγο, δεν είχε τόσο μεγάλο κοινό. Ο Angelo, ένας καλός επαγγελματίας παίκτης και προπονητής εξετάζει το πόκερ από πολλές διαφορετικές γωνίες, συνολικά 144. Το βασικό του θέμα είναι κάτι που ονομάζεται “αμοιβαιότητα,” που σημαίνει ότι η επιτυχία έρχεται όταν κάνεις κάτι διαφορετικό από το κανονικό (ή το αναμενόμενο). Εκτός από πολλές ιδέες που δεν έχετε ακούσει ποτέ στο παρελθόν, το Elements of Poker είναι επίσης ένα ευχάριστο ανάγνωσμα. Αξίζει περισσότερη αγάπη.

Little Green Book του Phil Gordon (2009) — Ο Phil Gordon ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του πόκερ τη νέα χιλιετία. Αυτό το βιβλίο κυκλοφόρησε όταν ήταν στην κορυφή της καριέρας του, έχοντας μόλις παρουσιάσει την τηλεοπτική εκπομπή Celebrity Poker. Αυτό το βιβλίο είχε τις βάσεις του σε ένα βιβλίο πόκερ που είχε βγει εκείνη την εποχή σχετικά με το γκολφ και είχε τον τίτλο The Little Green Golf Book του Harvey Penick (που πιθανότατα να έχει και αυτός αντιγράψει από το βιβλίο του Μάο Little Red Book). Το Little Green Book είχε πολύ καλές πωλήσεις και από πολλούς είχε περιγραφεί ως μία μικρή έκδοση των βιβλίων στρατηγικής του Dan Harrington. Μεγάλα λόγια.

The Psychology of Poker του Dr. Alan N. Schoonmaker (2000) — Ο Dr. Schoonmaker είναι ένας συνταξιούχος ψυχολόγος που παίζει low-stakes games στο Las Vegas. Το πιο περίεργο γι’αυτόν: είναι ένας από τους καλύτερους ακροατές που έχω συναντήσει ποτέ. Πιστεύω ότι αυτό λέει πολλά για το συγγραφέα και την αξία του. Ακόμη και σήμερα όταν συνάντησα τον Dr. Schoonmaker στο Las Vegas, μιλάει συνεχώς στους άλλους, αλλά, κυρίως, ακούει τους άλλους όταν συζητάν για πόκερ. Αυτή η συσσωρευμένη σοφία — από τον καιρό που ήταν ψυχολόγος μέχρι τα βράδια που περνούσε στα τραπέζια του πόκερ — πέρασε από φίλτρα και τελικά αποτυπώθηκε στο χαρτί μέσω του The Psychology of Poker και το εξαιρετικό δεύτερο βιβλίο της σειράς, Your Worst Poker Enemy: Mastering the Mental Game που κυκλοφόρησε το 2007.

The Mathematics of Poker των Bill Chen και Jerrod Ankenman (2006) και Weighing the Odds in Hold’em Poker του King Yao (2006) — Αυτά είναι δύο ιδιαίτερα προχωρημένα βιβλία πόκερ με εξαιρετικά λεπτομερειακά προβλήματα και λύσεις. Οι παίκτες-χομπίστες και όσοι δεν έχουν βασικές γνώσεις μαθηματικών θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν το κείμενο ή να παρακολουθήσουν αυτό που οι συγγραφείς θέλουν να αποδείξουν. Ωστόσο, και τα δύο βιβλία αξίζουν χάρη στην προσοχή τους στη λεπτομέρεια και στην επεξήγηση ότι το κερδοφόρο πόκερ είναι και τέχνη και επιστήμη.

The Mental Game of Poker: Proven Strategies for Improving Tilt Control, Confidence, Motivation, Coping with Variance, and More των Jared Tendler και Barry Carter (2011) — Αναρωτήθηκα αρκετά αν πρέπει ή όχι να συμπεριλάβω ένα τόσο πρόσφατο βιβλίο στη λίστα. Τα περισσότερα βιβλία χρειάζονται χρόνο για να εκτιμηθεί η αξία τους. Ωστόσο, αυτό το βιβλίο έχει εξαιρετικό μέλλον με βάση τις σπουδαίες κριτικές που μπορείς να διαβάσεις παντού. Όπως αναφέρει και ο τίτλος, υπάρχουν πολλά να σκεφτείτε όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ομολογώ, αυτό είναι το μοναδικό βιβλίο της λίστας που δεν έχω διαβάσει. Έτσι, ενώ σκεφτόμουν να μη το περιλάβω εξαιτίας αυτού, πολλοί τους οποίους σέβομαι έχουν δώσει πολύ καλές κριτικές για το βιβλίο, που σημαίνει ότι είναι άξιο αναφοράς.

The Making of a Poker Player του Matt Matros — Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο βιβλίο πόκερ, αλλά και ένα που έχει σταθεί πολύ καλά στο πέρασμα του χρόνου. Αμέσως μετά το κολέγιο, ο συγγραφέας Matt Matros ξεκίνησε να παίζει σε μικρά παιχνίδια στην Washington, DC (όπου και τον πρωτογνώρισα — υπάρχει και αυτή η ιστορία στο βιβλίο). Ένα χρόνο μετά, καθόταν στο τελικό τραπέζι ενός τουρνουά ενός εκατομμυρίου με την ονομασία Tournament of Champions.

Αυτό το βιβλίο βασικά είναι κάτι σαν προαίσθημα. Ο Matros έγραψε για το παιχνίδι και ανέφερε μερικές από τις περιφερειακές επιρροές γι’αυτόν ως ένας ανυπόμονος νέος πριν γνωρίσει προσωπική και επαγγελματική επιτυχία (μερικοί θα το έλεγαν “δικαίωση”) ως παίκτης. Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο Matros κατέκτησε τρία βραχιόλια World Series of Poker (τρία συνεχόμενα χρόνια), δύο για το παιχνίδι που γράφει κυρίως, που είναι το limit hold’em. Το εντυπωσιακό είναι ότι παίζει πόκερ part time. Οι περισσότεροι συγγραφείς παίζουν μεγάλα τουρνουά και γίνονται γνωστοί και στη συνέχεια γράφουν βιβλία για το πόκερ. Ο υπέρ-αισιόδοξος Matros έκανε το αντίθετο. Θέλει κότσια.

Zen and the Art of Poker του Larry W. Phillips (1999) — Το Zen έχει γίνει ο νέος τρόπος σκέψης για πολλούς. Οι βασικές του αρχές εφαρμόζονται και στο πόκερ, ειδικά αν γνωρίζετε τη φιλοσοφία “ο καλύτερος παίκτης στο τραπέζι είμαι εγώ”. Το Zen and the Art of Poker είναι ένα σημαντικό εργαλείο ψυχολογίας για όσους δε μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και έχουν συχνά το συναίσθημα που είναι γνωστό και ως “tilt.” Επιπλέον, δεν είναι απλά μία αναγόμωση παλιών ρητών από ανθρώπους που έχουν πλέον πεθάνει. Ο συγγραφέας αναφέρει λεπτομερειακά πώς εφαρμόζεται η φιλοσοφία του Zen σ’αυτά που κάνετε και στο πώς συμπεριφέρεστε στο τραπέζι του πόκερ. Ευπρόσδεκτο και πολύ καλός οδηγός για να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

Όλοι οι τίτλοι από τους Συγγραφείς του Two Plus Two Catalog — Μπορεί να ακούγεται σαν γενίκευση για το 2+2 και τον εκδοτικό οίκο που δημιούργησαν Mason Malmuth και David Sklansky. Ωστόσο, όλοι οι τίτλοι αυτής της συλλογής αξίζουν της προσοχής σας. Το αναφέρω γενικά γιατί όλες οι εκδόσεις του 2+2 είναι για τιμητική αναφορά.

Top 10

10. Every Hand Revealed του Gus Hansen (2008)

Αυτό το βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Kensington μπορεί να ξαφνιάσει πολλούς, αλλά είναι ένα πολύ καλό βιβλίο κυρίως για το παιχνίδι σε no-limit hold’em τουρνουά. Με συγγραφέα τον Gus Hansen στο απόγειο της καριέρας του με τρεις τίτλους World Poker Tour, ένας από τους πιο ανορθόδοξους παίκτες πόκερ σας βάζει στον τρόπο σκέψης σε κάθε στάδιο ενός τουρνουά, από το πρώτο ως το τελευταίο χέρι (ελπίζουμε) στο final table. Ο Chip Reese, που έγραψε τον πρόλογο του βιβλίο, είπε: “Έφερε αυθεντικές ιδέες σε ένα γηρασμένο παιχνίδι. Πολλές από τις ιδέες του για το πώς παίζετε το πόκερ με έκαναν να αναθεωρήσω συμβατικές στρατηγικές που πίστευα ότι ισχύουν.” Αυτό το βιβλίο πετυχαίνει ακριβώς το στόχο του. Πρωτοποριακό και καταξιωμένο, μπορεί να είναι ακόμη υποτιμημένο, αλλά το Every Hand Revealed αξίζει μία θέση σ’αυτή τη λίστα.

9. The Body Language of Poker (a.k.a. The Book of Tells) του Mike Caro (1994 Edition)

Ο Mike Caro ήταν και παραμένει πρωτοπόρος στη στρατηγική πόκερ. Έχει γράψει αναρίθμητα άρθρα και αναφορές για το πόκερ όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα. Επίσης είναι ένας άκρως ελκυστικός ομιλητής που είναι διάσημος για τα σεμινάριά του στο πόκερ, που κάνει τα τελευταία 30 χρόνια. Το 1984, ο Caro έβγαλε το The Body Language of Poker, που ανέλυε αυτό ακριβώς που αναφέρει, τη γλώσσα του σώματος — όπως τις στάσεις, τις κινήσεις του προσώπου, αλλαγές στη φωνή και πάει λέγοντας.

Το αυθεντικό του βιβλίο ανανεώθηκε 10 χρόνια μετά με φωτογραφίες και βαθύτερες αναλύσεις. Μπορεί να μην είναι τόσο σχετικό σήμερα και να έχει πλέον εφαρμογή μόνο σε low-stakes παιχνίδια (αν έχει), ήταν μία πρωτοποριακή δουλειά για την εποχή και ήταν συχνά το θέμα συζήτησης σε πολλά παιχνίδια. Με 277 σελίδες με φωτογραφίες και επεξηγήσεις, αυτό το βιβλίο είχε πολλές πληροφορίες και αποκάλυψε ότι τα πραγματικά κέρδη δεν έρχονται από τα φύλλα, αλλά από την παρακολούθηση και μελέτη των αντιπάλων.

8. Poker Essays του Mason Malmuth (1996)

Από τα πολλά βιβλία στον κατάλογο του Two Plus Two, αυτό είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα. Το θέμα που επεξεργάζεται είναι αρκετά απλό. Το Poker Essays είναι ακριβώς αυτό — μία συλλογή από συγγράμματα (κάποιοι ίσως να τα έλεγαν ακόμη και σκέψεις) από ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά στο πόκερ, τον Mason Malmuth. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι το βιβλίο δεν είναι μόνο για στρατηγική. Μιλά και για το μέλλον του παιχνιδιού, προτεινόμενες βελτιώσεις που πρέπει να σκεφτούν τα poker room και δίνει πολλές συμβουλές αναφορικά με την περαιτέρω βελτίωση του παιχνιδιού. Να μια πρόκληση. Διαβάστε το τώρα, 20 μετά την κυκλοφορία του.

Θα ανακαλύψετε πολλές από τις σκέψεις και τις προβλέψεις για το παιχνίδι από τον Malmuth που βγήκαν αληθινές. Τότε σκεφτόμουν ότι είναι τρελός μ’αυτά που έγραφε. Αλλά τελικά στα περισσότερα είχε δίκιο.

7. Hold’em Poker for Advanced Players του Mason Malmuth (1993 Edition)

Ο Malmuth είναι ένας από τους μόλις δύο συγγραφείς που έχουν δύο τίτλους σ’αυτό το top 10. Αν κάποιο βιβλίο ήταν “must read” για όλους τους παίκτες πόκερ στα 1990s, ήταν κυρίως το Hold’em Poker for Advanced Players, που αρχικά εκδόθηκε το 1988 και στη συνέχεια επανεκδόθηκε αρκετές φορές. Είναι ένα αλφαβητάρι για το limit hold’em. Εφόσον ότι hold’em παιζόταν ως το 2003 ήταν limit, αυτό το βιβλίο είχε μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι και στους παίκτες που ήταν επιτυχημένοι. Μερικά από τα θέματά του, όπως το “semi-bluff” (πρωτοαναφέρθηκε από το Malmuth) έγιναν μέρους του ιδιαίτερου λεξικού του παιχνιδιού. Ο Malmuth ανέλυσε αρκετές διαφορετικές καταστάσεις και τελικά άλλαξε την πορεία του παιχνιδιού, ειδικά την περίοδο από το 1988 (δύο χρόνια μετά την νομιμοποίηση των παιχνιδιών στην Καλιφόρνια) ως το 2003, όταν άρχισε να μειώνεται η δημοτικότητα του limit.

6. Winning Poker Systems του Norman Zadah (1973)

Οι περισσότεροι δε θα έχουν ακούσει καν για το βιβλίο αυτό. Ακόμη και οι καλοί παίκτες δε θα μπορούν να το αναγνωρίσουν. Ωστόσο, δε πρέπει να το ξεχάσουμε. Όταν συμφώνησα να δημιουργήσω αυτή τη λίστα, μία από τις πρώτες επαφές που έκανα ήταν με τον Dan Harrington. Τον ρώτησα ποια βιβλία στρατηγικής σήμαιναν περισσότερα γι’αυτόν. Χωρίς δισταγμό, έβαλε το Winning Poker Systems ως μία από τις σημαντικότερες προσθήκες στη θεωρία του πόκερ. Με έκδοση το 1973 όταν δεν υπήρχαν καθόλου βιβλία πόκερ στην αγορά, ήταν ένα πρωτοποριακό βήμα σε κάτι που αργότερα θα γινόταν συνεχώς για τη δημιουργία της καλύτερης στρατηγικής.

Μπορεί να είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου για την εποχή μας αφού αναφέρεται σε παιχνίδια πόκερ που δεν είναι ιδιαίτερα διάσημα όπως το five-card draw και το lowball (που ήταν και τα μοναδικά νόμιμα παιχνίδια που παίζονταν εκείνη την εποχή στην Καλιφόρνια), ήταν το πρώτο βιβλίο που κατηγοριοποίησε τα αρχικά χέρια και τόνισε τη σημασία της θέσης. Ο David Sklansky έχει αναφερθεί ουκ ολίγες φορές με εξαιρετικά λόγια για το βιβλίο και το συγγραφέα του, Norman Zadah, έναν νεαρό διδακτορικό φοιτητή τότε με πτυχίο στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά του Cal-Berkeley.

5. Winning Low Limit Hold’em του Lee Jones (1994)

Για πολλούς παίκτες, αυτό ήταν “το βιβλίο” για σχεδόν μία δεκαετία. Για μερικούς, παραμένει ακόμη και σήμερα. Αναμφισβήτητα, οικειοποίησε πολλούς παίκτες με τα βασικά του limit hold’em πιο πολύ από κάθε άλλο βιβλίο. Ίσως το καλύτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου να είναι η απλότητά του, που μπορεί να είναι παραπλανητική γιατί περιλαμβάνει και εξαιρετικές συμβουλές στρατηγικής. Δε μοιάζει με βιβλίο πόκερ χάρη στην εύκολη στην κατανόηση προσέγγιση του Jones. Μετά την έκδοσή του, ο Jones έγινε Site Manager στο PokerStars.com, που έγινε το μεγαλύτερο site στον κόσμο. Χωρίς αμφιβολία, ένας από τους λόγους που είχε αυτή τη σημαντική θέση ήταν η άψογη κατανόηση που είχε για το μυαλό του μέσου παίκτη πόκερ. Αυτή η γνώση βγαίνει και μέσα από το βιβλίο που είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα βιβλία στρατηγικής για το πόκερ που έχουν γραφτεί.

4. Hold’em Poker του David Sklansky (1976)

Αυτό ήταν το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε αποκλειστικά για το hold’em και έγινε ευρέως διαθέσιμο. Μη ξεχνάτε ότι αυτή η παραλλαγή δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή εκτός από περιοχές του Νότου και το Las Vegas. Στην καλύτερη, μόλις μερικές χιλιάδες ανθρώπων γνώριζαν πώς παίζεται το παιχνίδι. Μετά την έκδοση του βιβλίου, αυτός ο αριθμός έγινε εκατοντάδες χιλιάδες και στη συνέχεια εκατομμύρια. Ο Sklansky είδε τη γοητεία του παιχνιδιού αυτού πριν από οποιονδήποτε άλλο. Ή αυτό, ή κατάλαβε ότι εφόσον το WSOP ήρθε για να μείνει, το hold’em θα γίνει το παιχνίδι του μέλλοντος. Όποιοι και αν ήταν οι λόγοι του, αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για να κατανοήσεις πώς να παίξεις και να κερδίσεις στο limit hold’em.

Η αρχική έκδοση είναι λίγο ξεπερασμένη τώρα, αφού τα περισσότερα παιχνίδια εκείνης της εποχής είχαν μόνο ένα blind, έτσι ο Sklansky αναβάθμισε το βιβλίο το 1997 για να εφαρμόζεται και στο π

3. Harrington on Hold’em του Dan Harrington (2006)

Αυτό είναι το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 300,000 αντίγραφα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1995 δεν πέτυχε απλά την τέλεια χρονική περίοδο για την έκδοση του βιβλίου του, που ήρθε ακριβώς στο μπαμ του πόκερ, αλλά ο τρόπος γραφής του και η έντονη ανεξαρτησία του (ένας από τους λίγους αξιότιμους παίκτες που δεν συνεργάστηκε με καμία εταιρεία) δίνουν στο βιβλίο του επιπλέον αξιοπιστία. Ο Harrington έγραψε αυτό το βιβλίο μαζί με τον Bill Robertie, έναν καθηγητή στο σκάκι και θεωρητικό του παιχνιδιού. Μετά το πρώτο τεύχος ακολούθησε το Harrington on Hold’em: Volume II. Αργότερα, βγήκε το Harrington on Hold’em: Volume III, στη συνέχεια το Harrington on Cash Games, που είχαν παρόμοια αναγνώριση. Χωρίς αμφιβολία, όλα αυτά τα βιβλία έκαναν το πόκερ πολύ πιο δύσκολο. Αλλά το πρώτο βιβλίο θα είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία στρατηγικής που έχουν γραφτεί ποτέ.

2. Super/System: A Course in Power Poker του Doyle Brunson (1978)

Ο μύθος λέει ότι πολλοί από τους καλύτερους παίκτες πόκερ δυσαρεστήθηκαν όταν ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής Doyle “Texas Dolly” Brunson αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη φήμη του και έδωσε απλόχερα τα κλειδιά για την επιτυχία μέσω του Super/System — με εναλλακτική ονομασία, How I Won One Million Dollars Playing Poker. Η αρχική τιμή ήταν $100 στα τέλη των 1970s, που ισοδυναμεί περίπου με €300 σήμερα. Όπως και να’χει, το βιβλίο πουλούσε σταθερά για τρεις δεκαετίες, με τη βοήθεια και μίας πολυαναμενόμενης επανέκδοσης από τον εκδοτικό οίκο Cardoza σε πολύ πιο χαμηλή τιμή. Με 600 σελίδες και σκληρό μαύρο εξώφυλλο, το Super/System — είτε σκοπίμως είτε όχι — έγινε Η Βίβλος του πόκερ. Αυτό το βιβλίο περιέχει άπειρη γνώση για το πόκερ. Εκτός από τη στρατηγική, τα αφηγηματικά κεφάλαια στα οποία ο Brunson θυμάται πράγματα από τις παλιές μέρες του πόκερ, είναι ένα άκρως διασκεδαστικό bonus.

Αυτό ήταν το πρώτο βιβλίο που είχε τη συμβολή πολλών μεγάλων παικτών που ήταν αναγνωρισμένοι στον κόσμο για τις ικανότητές του σε συγκεκριμένα παιχνίδια. Συγγραφείς όπως οι David «Chip» Reese, Mike Caro, David Sklansky, Joey HawthorneBobby Baldwin και φυσικά ο ίδιος ο Doyle Brunson. Παραμένει ένα εξαιρετικό βιβλίο πόκερ που ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή του — αναμφισβήτητα το καλύτερο όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα. Αυτό το βιβλίο δε πρέπει να συγχέεται με το Super/System 2, που κυκλοφόρησε το 2004 (και δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένο).

1. The Theory of Poker του David Sklansky (1994 Edition)

Οι περισσότεροι θεωρητικοί του παιχνιδιού και σοβαροί παίκτες πόκερ έχουν αυτό το αριστούργημα του David Sklansky ως το λεξικό στρατηγικής του πόκερ. Σε 276 σελίδες μοιρασμένες σε 25 κεφάλαια, αυτό το βιβλίο από τις εκδόσεις Two Plus Two περιέχει όλες τις βασικές στρατηγικές του πόκερ. Μπορεί να μη φαίνεται διασκεδαστικά ή ελκυστικό για τον μέσο αναγνώστη ή άλλον πέραν των σοβαρών παικτών, αυτό το βιβλίο περιέχει μία ολόκληρη ζωή σωστής μελέτης και πολυσυζητημένων θεμάτων του πόκερ, που αποτυπώνεται πλήρως στον υπότιτλο, How to Think Like a Professional Poker Player. Ας δούμε τι περιέχεται στο The Theory of Poker: “Οι αρχάριοι παίκτες πόκερ ρωτούν μερικές φορές, ‘Τι κάνεις σ’αυτή την κατάσταση;’

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση σ’αυτή την ερώτηση γιατί δεν είναι σωστή η ερώτηση… Η σωστή ερώτηση είναι: ‘Τι σκέφτεσαι σ’αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση πριν αποφασίσεις την κίνησή σου;’ Το The Theory of Poker απαντά σε τέτοια ερωτήματα.” Δε γνωρίζω κάποιον που ασχολείται σοβαρά με το παιχνίδι και δεν έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο. Είναι το σημείο αναφοράς για όλες τις μελλοντικές συζητήσεις θεωρίας και στρατηγικής γύρω από το πόκερ. Τελεία.