Ο Δεκάλογος της μπλόφας στο Ποκερ

Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ, παίκτης του πόκερ, που θα αμφισβητήσει το ότι η μπλόφα στο πόκερ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νικηφόρας στρατηγικής. Θα ισχυριστώ μάλιστα, ότι υπό την ευρύτερη έννοια της εξαπάτησης (to bluff = εξαπατώ, ξεγελώ), η μπλόφα είναι η πεμπτουσία του πόκερ. Προς επιβεβαίωση, μπορούμε να ανατρέξουμε στην περίφημη ρήση του ύψιστου μπλοφαδόρου, πατρός Doyle : “ο καλός παίκτης δεν παίζει με το δικό του φύλλο, αλλά με το φύλλο του αντιπάλου του”. Μπλοφάρετε λοιπόν, ή αντισταθείτε με όλες σας τις δυνάμεις στις μπλόφες που σας κάνουν, και θα ανταμειφθείτε. Αρκεί, να ακολουθήσετε με θρησκευτική ευλάβεια και να μην παραβιάσετε ποτέ, τις εξής δέκα εντολές :

1. Προσέχετε όσους είναι pot committed

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, πριν αποφασίσουμε να μπλοφάρουμε, είναι να ελέγξουμε τα χρήματα του αντιπάλου μας. Αν ο αντίπαλος έχει ήδη δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του κι αυτά που του απομένουν είναι ελάχιστα, είναι πλέον pot committed και είναι λογικό, να περιμένουμε call. Συνεπώς, η μπλόφα μας είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων. Το σωστό σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι να ποντάρουμε μόνον όταν πιστεύουμε, ότι έχουμε το καλύτερο φύλλο. Ιδιαιτέρως θα πρέπει να προσέχουμε τα μικρά stacks. Διότι πρώτον, μπορούν να γίνουν pot committed πολύ πιο εύκολα.

Και δεύτερον, αν τα χρήματα που έχουν, έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν παρά για ελάχιστoυς γύρους, είναι μάλλον απελπισμένα και πολύ λιγότερο επιλεκτικά, ως προς τα φύλλα που θα αποφασίσουν να παίξουν. Πιθανή εξαίρεση στο τελευταίο είναι η περίπτωση του bubble σε ένα τουρνουά, όπου περιμένουμε, ο αντίπαλος να είναι πιο συντηρητικός.

2. Προσοχή στο check του καθ’ έξιν μπλόφερ

Έστω ότι στο τραπέζι σας, ένας από τους αντιπάλους σας είναι ιδιαιτέρως επιθετικός. Δεν τον έχετε δει ποτέ, ιδίως από τις τελευταίες θέσεις, να αφήνει να περάσουν τα checks των υπολοίπων, χωρίς να επιτεθεί με raise. Τώρα είναι στο button, όλοι κάνουν limp και αυτός βεβαίως, κάνει pre-flop raise. Εσείς και μερικοί άλλοι, ακολουθείτε. Στο flop τσεκάρουν όλοι και το ίδιο κι αυτός…..

Μην χαίρεστε. Και κυρίως, μην σας περάσει από το μυαλό, ότι ήρθε η στιγμή, να κάνετε εσείς την μπλόφα στο πόκερ. Ποτέ μην ποντάρετε, αν δεν είστε σίγουρος ότι έχετε τα nuts. Ότι κι αν κρατάει, είναι εξαιρετικά ισχυρό. Διότι, αν ήταν αδύναμος, δεν θα έχανε ποτέ, αυτήν την ιστορική ευκαιρία για να κάνει μπλόφα. Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι σας στήνει άλλου είδους παγίδα και καλά θα κάνετε, να φροντίσετε να βγείτε αλώβητοι.

3. Να προσέχετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μπλόφερς

Ο επιθετικός μπλόφερ του τραπεζιού σας (που σας έχει εκνευρίσει αφάνταστα), ανοίγει με pre-flop raise. Κρατάτε Κ,Q. Αν το raise προερχόταν από οποιονδήποτε άλλο παίκτη, θα είχατε κάνει fold, χωρίς δεύτερη σκέψη. Τώρα όμως, σκέφτεστε να κάνετε call. Ή μήπως raise ; Κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να το σκεφτείτε καλύτερα. Διότι μπλόφερ, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην reckless. Μόνον αν έχετε χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο αντίπαλο ως υπερβολικά loose (οπότε, είναι πιθανόν να έχει κάνει raise με οτιδήποτε), ίσως, δικαιολογείστε να κάνετε call. Θα πρέπει επίσης, να έχετε προσέξει το πότε κάνει μπλόφες. Συνηθίζει να κάνει μπλόφες pre-flop (οπότε είναι πιθανόν να κάνει και τώρα), ή περιμένει μετά το flop, ώστε να έχει περισσότερες πληροφορίες και καλύτερο έλεγχο των καταστάσεων ; Βλέπετε, όλοι οι μπλόφερς δεν είναι ίδιοι και πρέπει να μάθουμε να διακρίνουμε πέρα από αυτό, τα υπόλοιπα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

4 . Όχι μπλόφες στους calling stations

Δεν νομίζω ότι αυτό, χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Είναι αυτονόητο, ότι καμία μπλόφα δεν μπορεί να περάσει σε τέτοιου είδους παίκτες. Ότι και να κάνετε, θα κάνουν call.

5 . Να προσέχετε την ταχύτητα των αντιδράσεων

Τώρα μπαίνουμε στα χωράφια της ψυχολογίας. Όσοι έχουν ασχοληθεί με τα tells ισχυρίζονται, ότι αν κάποιος ποντάρει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι συνηθίζει, έχει αυξημένες πιθανότητες να κάνει μπλόφα. Αν αντίθετα, σκεφτεί αρκετά και αργήσει να ποντάρει, τότε είναι πιθανότερο να το εννοεί. Αυτό είναι ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμο κυρίως από όσους παίζουν στο διαδίκτυο, διότι είναι ένα από τα ελάχιστα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να τους παρέχουν πληροφορίες για τους αόρατους συμπαίκτες τους.

6 . Μην αφήνετε τους απατεώνες να σας εκφοβίσουν

Ο Mike Caro λέει το εξής : αν την ώρα που σκέφτεστε την κίνησή σας, ο παίκτης στα αριστερά σας, δείξει ότι βιάζεται να ποντάρει, μην μασήσετε. Στην πραγματικότητα, είναι δείγμα αδυναμίας. Αν ο συμπαίκτης σας ήταν πανίσχυρος, όχι μόνον δεν θα έκανε την παραμικρή κίνηση να σας φοβίσει, αλλά θα έκανε ότι περνάει από το χέρι του, για να σας πείσει να βάλετε τα λεφτά σας. Συνεπώς, αντί να το βάλετε στα πόδια, αρχίστε να σκέφτεστε πιο σοβαρά, το ενδεχόμενο να ποντάρετε.

7 . Αν θέλετε να εξαπατήσετε, κάντε το σωστά

Α. Το φύλλο που έχετε, δεν αντέχει κανένα raise. Πριν επιχειρήσετε να επηρεάσετε τον εκ δεξιών σας αντίπαλο, προσποιούμενος ότι βιάζεστε να ποντάρετε, φροντίστε να τον έχετε αξιολογήσει. Αν μας διαβάζει, ή διαβάζει γενικότερα, θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν θεωρήσετε, ότι το επίπεδό του είναι μάλλον χαμηλό, το πιθανότερο είναι ότι θα πιάσει. Αν και αυτό, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τον χαρακτήρα του. Μπορεί, να μην του αρέσει να τον φοβερίζουν…. Όπως και να έχει, εσείς δεν χάνετε τίποτε. Το πολύ – πολύ που θα κερδίζατε, αν καταφέρνατε να τον φοβίσετε, θα ήταν να δείτε ένα ακόμη φύλλο δωρεάν.

Β. Το φύλλο που έχετε είναι τέτοιο, που έχετε αποφασίσει πως ότι και να γίνει, θα κάνετε call. Μην κάνετε απολύτως τίποτε. Αν ο αντίπαλός σας έχει πολύ γερό φύλλο, όχι μόνον δεν θα καταφέρετε να τον διώξετε, αλλά και κινδυνεύετε να φανερώσετε την άσχημη θέση, στην οποία βρίσκεστε. Αν αντίθετα, το φύλλο του δεν είναι τόσο ισχυρό, τότε έχετε καλές πιθανότητες να τον κερδίσετε. Σε καμιά περίπτωση λοιπόν, δεν σας συμφέρει να δράσετε ύπουλα. Η μοναδική εξαίρεση σ’ αυτό, θα μπορούσε να είναι η εξής : Έχετε αποφασίσει μεν να κάνετε call, αλλά έχετε ισχυρές υποψίες ότι έχετε ήδη ηττηθεί. Επί πλέον, ο αντίπαλός σας δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα καλό check raise. Τότε ίσως αξίζει να κάνετε μια προσπάθεια, για να τον πείσετε ότι προτίθεστε να ποντάρετε. Αν παρασυρθεί από την αδυναμία του και κάνει check προσβλέποντας στο δικό σας bet, εκπλήξτε τον δυσάρεστα απαντώντας με check!

Γ. Έχετε φύλλο βουνό και θέλετε να γεμίσετε το ποτ, όσο περισσότερο γίνεται. Το καλύτερο είναι, να προσποιηθείτε fold. Αρχίστε να απομακρύνετε σιγά – σιγά τα φύλλα σας προς το κέντρο του τραπεζιού και φροντίστε να σας δουν. Δεν αποκλείεται να ανοίξετε σε κάποιον την όρεξη, να ποντάρει με αδύναμο φύλλο, ή να κάνει μπλόφα στο πόκερ. Ότι και να γίνει, θα είστε κερδισμένος.

8 . Να είστε πιο ύπουλος από τους αντιπάλους σας

Παράδειγμα : Έχετε φτάσει στο river, το draw που κυνηγούσατε δεν απέδωσε και συνεπώς, δεν έχετε παρά σκουπίδια. Είστε στην τελευταία θέση και υπάρχουν άλλοι δύο συμπαίκτες. Κανείς δεν έχει δείξει εξαιρετική δύναμη ως τώρα. Ο πρώτος (που μπλοφάρει συχνά), ποντάρει. Ωστόσο, έχετε κάνει την εκτίμηση ότι, είτε δεν έχει τίποτε, είτε έχει μικρή επαφή. Ο δεύτερος που είναι ικανότατος παίκτης, πέφτει σε βαθιά περισυλλογή. Και είναι προφανές το τι σκέφτεται. Έχει καταλάβει την αδυναμία του πρώτου και τώρα, προσπαθεί να αξιολογήσει το δικό σας φύλλο. Αν δεν υπήρχατε εσείς, σίγουρα θα έκανε call. Με εσάς όμως στην πλάτη του, φοβάται ότι θα χάσει τα λεφτά του. Καιρός να τον βοηθήσετε…(!)

Αρχίστε να ανυπομονείτε. Μετακινηθείτε στην καρέκλα σας, πιείτε λίγο από τον καφέ σας και στο τέλος, βαριεστημένος, αρχίστε να σπρώχνετε τα φύλλα σας προς την πλευρά του dealer. Είστε έτοιμος να τα πετάξετε. Φαντάζομαι, ότι αυτό μάλλον θα τον παρακινήσει, για να πάρει επί τέλους την μεγάλη απόφαση και να κάνει call. Τότε, μαζεύετε πάλι τα φύλλα σας και κάνετε raise !

Ας δούμε τώρα, τι θα σκεφτούν. Το προφανές, φυσικά. Ότι έπεσαν σε παγίδα. Ότι το φύλλο σας είναι πολύ δυνατό και στήσατε όλο αυτό, για να γεμίσετε το ποτ. Σίγουροι λοιπόν, ότι έχουν εκτιμήσει σωστά την κατάσταση, κάνουν fold. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα του να είσαι διπλά ύπουλος!

9. Τιμωρήστε τους κακούς μπλόφερς

Παράδειγμα : Ένας από τους συμπαίκτες σας, ο οποίος είναι γενικά κακός και επιθετικός, σας έχει τρελάνει στις μπλόφες. Ωστόσο, κάνει το εξής παιδαριώδες λάθος. Όταν η μπλόφα γίνεται στο river και κάποιος, αποφασίσει να κάνει call, συνηθίζει να πετάει τα φύλλα του αμέσως. Πριν καν δει τα φύλλα του αντιπάλου του! Δεν είναι προφανές το πως πρέπει να τον αντιμετωπίσετε ;

Έστω λοιπόν, ότι τυχαίνει να παίζετε οι δυο σας, έχετε φτάσει στο river και ατυχώς, δεν έχετε τίποτε. Το σενάριο βεβαίως, επαναλαμβάνεται. Κάνει raise. Η απάντηση είναι απλή. Call ! Αν δεν έχει τίποτε, που είναι και το πιθανότερο, θα πετάξει τα φύλλα του, πριν δει τα δικά σας. Στην απίθανη περίπτωση που έχει κάτι, περιμένετε να ανοίξει πρώτος τα φύλλα του και μετά, πετάξτε τα δικά σας. Εννοείται, ότι δεν τα δείχνετε ποτέ. Αν κάποιος περίεργος, επιμείνει να δει τα χαρτιά σας και έτσι, συλληφθείτε κλέπτων, κάντε τον χαζό. Πείτε ότι νομίσατε ότι είχατε κέντα!

10. Αποφύγετε τις μπλόφες που αποδίδουν λίγο

Η θεωρία λέει, ότι οι μπλόφες σας μπορούν να είναι επικερδείς, χωρίς να χρειάζεστε απαραίτητα πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Εννοείται, φυσικά, επικερδείς σε βάθος χρόνου. Αυτό όμως είναι εύκολα παρεξηγήσιμο και πολλοί βγάζουν το εξής συμπέρασμα :

Για να έχει μια μπλόφα θετικές προσδοκίες, αρκεί τα odds της μπλόφας, αν πετύχει, να υπερβαίνουν έστω και οριακά, τα pot odds.

Αυτή όμως, είναι μόνον η μία όψη. Θα πρέπει οπωσδήποτε, να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που θα έχει το να αποτύχουμε και να συλληφθούμε. Την εικόνα δηλαδή, που θα σχηματίσουν οι υπόλοιποι παίκτες, για μας. Αυτό από μόνο του, είναι ικανό να επηρεάσει τα μελλοντικά μας κέρδη. Μπορεί, π.χ., να ευνοήσει κάποια calls στα bets που θα κάνουμε, όταν έχουμε καλό φύλλο. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν συμβαίνει και τόσο συχνά. Πολύ πιο συχνά, συμβαίνει να είμαστε αδύναμοι, ή να μην έχουμε τίποτε. Και τότε, το image που αποκτήσαμε, δεν θα μας βοηθήσει καθόλου. Άρα, κάνετε μπλόφες που θα σας αποδώσουν τόσα, ώστε να αξίζει τον κόπο. Ή… φροντίστε να μην σας πιάσουν ποτέ.

Μετά από όσα είπαμε, δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι, ότι το πόκερ διέπεται από έναν νόμο της αρχαίας Σπάρτης. Η κλοπή επιτρέπεται και επιβραβεύεται. Αυτό που τιμωρείται, είναι η αποτυχημένη κλοπή. Διδαχθείτε από τους προγόνους σας και μπλοφάρετε σωστά, γενναίοι μου, αν θέλετε να λέγεστε Έλληνες ! Και μην ξεχάσετε τις προσφορές σας στον αρχικλέφτη, προστάτη της μπλόφας, Κερδώο Ερμή…

Δείτε επίσης

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

**ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ «ΝΙΚΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ» ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ

21+. ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: UKGC. ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΕΕΠ. Η ΣΥΧΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ: 2109237777

Νόμιμες στοιχηματικές

Παίξε νόμιμα τώρα στην Bet365.gr

 

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Novibet.gr

 

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Παίξει νόμιμα στην Betsson.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Betshop.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Pamestoixima.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις