Bad Beats στο πόκερ και ο νόμος του Μέρφυ

Η ψυχολογία των Bad Beats των παικτών στο πόκερ

Οι ίδιοι ψυχολογικοί λόγοι που κάνουν τους ανθρώπους να λένε ιστορίες για bad beats στο πόκερ, τους κάνουν πράγματα που τους ζημιώνουν.

Ο νόμος του Μέρφυ λέει: Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει.

Αλλά είναι μια χαζομάρα. Αν ο νόμος αυτός ίσχυε, τότε τίποτα δε θα γινόταν ποτέ. Πολλά πράγματα πηγαίνουν σχεδόν τέλεια και αμέτρητα άλλα πηγαίνουν πολύ καλά. Γιατί λοιπόν ο κόσμος πιστεύει σε έναν τόσο  οφθαλμοφανώς παράλογο νόμο;

Για τον ίδιο λόγο που πιστεύουν ότι τους τυχαίνουν περισσότερα bad beats από όσα τους αναλογούν:  Γιατί πιστεύουν ότι τους αξίζει πολύ καλύτερη τύχη από αυτή που έχουν.

Ουσιαστικά κλαίγονται, <<Γιατί να συμβαίνουν σε μένα τόσα bad beats ;>> Μπορείτε να τους πείτε, <<Μα δεν είσαι άτυχος. Είσαι υγιής, έχεις μια καλή δουλεία και μια όμορφη οικογένεια >> Αλλά δε θέλουν να ακούσουν ότι η τύχη του καθενός μας είναι ένα μείγμα καλών και κακών στιγμών. Δυσφορούν όταν δεν παίρνουν αυτό που νομίζουν ότι δικαιούνται.

Stoiximan.GR: Αναλήψεις σε μόνο 24 ώρες & κάθε μέρα ματς με 0% γκανιότα*

Αυτό το συναίσθημα είναι παντού στα τραπέζια του πόκερ

Όλοι μας και εγώ ακόμα δεν είμαστε καλοί στο να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα για τον εαυτό μας. Είναι πολύ πιθανό να διαστρεβλώνουμε τις πραγματικές πιθανότητες για σπάνια ή δυσάρεστα γεγονότα.

Θεωρητικά αποδεχόμαστε το γεγονός ότι συμβαίνουν τόσο συχνά όσο είναι το αναμενόμενο, αλλά όταν κάτι σπάνιο (και κακό) συμβεί σε εμάς, αμέσως σκεφτόμαστε ότι ο νόμος του Μέρφυ, ή οι θεοί του πόκερ, αποφάσισαν να μας τιμωρήσουν.

Bad Beats και κακή σκέψη

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για το bad beats στο πόκερ. Τίποτα, εκτός από το να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβάνεσαι. Πιθανότατα έχεις διαβάσει ότι:

(1) οι καλοί παίκτες αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα bad beats απ’ ότι οι κακοί παίκτες, γιατί συνήθως βάζουν τα χρήματα τους στο pot ενώ είναι μπροστά

(2) αν δεν κατάφερναν οι κακοί παίκτες να κερδίζουν που και που λόγω της τύχης, θα σταματούσαν να παίρνουν χαζά ρίσκα.

Το δεύτερο επιχείρημα έχει ονομαστεί <<Η ομορφιά του πόκερ>>. Ακριβώς επειδή που και που στέκονται  τυχεροί  , οι κακοί παίκτες συνεχίζουν να παίρνουν χαζά ρίσκα. Ακόμα καλύτερα, επειδή κατηγορούν την κακή τους τύχη και όχι το κακό τους παιχνίδι, συνεχίζουν να μας δίνουν τα λεφτά τους.

Ακόμα και παίκτες που καταλαβαίνουν και τα δύο αυτά επιχειρήματα, πολύ συχνά αντιδρούν υπερβολικά στα bad beats. Θεωρητικά καταλαβαίνουν ότι όλα συμβαίνουν σε όλους τόσο όσο είναι μαθηματικά αναμενόμενο. Το να βρει  ο αντίπαλος ένα από τα δύο φύλλα που ψάχνει στο river, ή να κάνει runner – runner χρώμα, έχει συχνότητα της τάξης του 4%. Όταν όμως κάτι τόσο σπάνιο τελικά συμβαίνει, μοιάζει σαν να γίνεται πάντα!

Καλύτερα να είμαι τυχερός παρά καλός

Αυτό κι αν το έχεις ακούσει! Ίσως το έχεις πει και μερικές φορές. Όποτε το λέει κάποιος που είτε χάνει αρκετά , είτε μόλις έχασε ένα μεγάλο pot, στην πραγματικότητα λέει: «Είμαι καλός μα άτυχος ».

Χαζομάρες! Αν τα αποτελέσματα σου είναι κακά, φταις εσύ και αυτά δεν θα βελτιωθούν μέχρι να αναλάβεις την ευθύνη σου και να διορθώσεις τα λάθη σου. Η επιθυμία να διατηρήσουμε την πίστη ότι «είμαι καλός , αλλά άτυχος » ώστε πολλοί παίκτες να επικεντρώνονται στην τύχη και όχι στο μόνο πράγμα που μπορούν να επηρεάσουν –το δικό τους τρόπο παιξίματος στις νόμιμες σελίδες στοιχημάτων.

Για παράδειγμα, ένας φίλος «αποδεικνύει» ότι είναι άτυχος, γράφοντας κάθε bad beat που του συμβαίνει. Σίγουρα ορίζει το bad beat στο πόκερ πολύ χαλαρά. Του αρκεί να ήταν απλώς «αρκετά μπροστά» και στο τέλος να έχασε το χέρι. Το θεωρεί  bad beat και θυμώνει. Αφού λοιπόν είπε ακόμα μια ιστορία για ένα «bad beat » που του έτυχε, ο αρθρογράφος του card player barry tanenbaum είπε: Αν έχεις 92% equit στο turn και στο τέλος κερδίζεις το pot, τότε μόλις το έκανες 100%. Ο αντίπαλος όμως έχασε το δικό του 8% .

Ο φίλος μας μπορεί να δέχτηκε το επιχείρημα θεωρητικά, μπορεί και όχι. Σίγουρα όμως σε επίπεδο συναισθήματος το απέρριψε ολοκληρωτικά. Ο θυμός του για τους τυχερούς άσχετους είναι η μεγαλύτερή του αδυναμία.

Live Στοίχημα με πληθώρα επιλογών, Live Streaming αναμετρήσεις, Cashout |+21

Αυτό – εκπληρούμενες προφητείες

Αν σκέφτεσαι ότι είσαι άτυχος, τότε θα είσαι «άτυχος . Βάζω τη λέξη σε εισαγωγικά, γιατί φυσικά δεν εννοώ τη χαζομάρα ότι η σκέψη σου μπορεί να επηρεάσει τα χαρτιά σου. Εννοώ ότι θα παίζεις άσχημα και το κακό σου παιχνίδι θα φέρνει κακά αποτελέσματα. Έτυχε πρόσφατα σε τρεις διαφορετικούς φίλους μου καθώς έπαιζαν limit hold’em.

Θα χρησιμοποιήσω ψεύτικα ονόματα.

Καθώς παίζαμε μαζί, ο Arnie  χτύπησε στο flop το draw για το nut χρώμα. Το board ήταν Κ-7–4 . Ένας παίκτης  έκανε bet , και δύο ακόμα έκαναν call. Ο Arnie έκανε απλά call. Αργότερα τον ρώτησα, «Γιατί δεν έκανες raise; »

Η απάντησή του ήταν ποτέ δεν κάνω χρώμα.

Μη λες ανοησίες. Σήμερα σε έχω δει να κάνεις δύο φορές χρώμα και τη μια φορά κέρδισες ένα μεγάλο pot του είπα.

Ναι αλλά σχεδόν πάντα δεν καταφέρνω να συμπληρώσω το χρώμα. Φυσικά και κάνει χρώμα τόσο συχνά όσο και όλοι οι άλλοι , απλά αρνείται να το πιστέψει. Κανείς δεν κάνει συχνά χρώμα  Όταν ξεκινάς με δύο φύλλα ίδιου χρώματος, θα κάνεις χρώμα μια φορά στις 17. Όταν στο  flop έχεις draw για χρώμα, θα το συμπληρώνεις περίπου το ένα τρίτο των φορώ . Στην πραγματικότητα, αφού δεν έκανες το χρώμα του αυτή τη φόρα πιστεύει ότι εξοικονόμησε χρήματα επειδή δεν έκανες raise. Στην πραγματικότητα όμως έχασε πολύ value στις σελίδες στοιχημάτων.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για το bad beats στο πόκερ.

Τίποτα , εκτός από το να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβάνεσαι.

Ο Bob μου είπε πως ήταν σίγουρος ότι ήταν μπροστά στο turn και ότι η judy έψαχνε να συμπληρώσει το χρώμα της , αλλά δεν έκανε bet. Γιατί;

Επειδή η judy πάντα συμπληρώνει το χρώμα της, ειδικά όταν παίζει εναντίον μου. Με δεδομένο ότι η judy δεν θα πετυχαίνει το χρώμα της 4 στις 5 φορές, ο Bob έχασε πολύ αναμενόμενο value επειδή δεν πόνταρε, ανεξάρτητα από το αν η judy έκανε ή όχι χρώμα εκείνη τη συγκεκριμένη φορά.

Η Barbara ήταν στο button απέναντι σε 4 αντίπαλους. Το flop της έδωσε 2 ζεύγη, αλλά στο turn το board είχε 3 φύλλα ίδιου χρώματος και 3 συνεχόμενα φύλλα, ιδανικά για κάποιον που έψαχνε να κάνει κέντα. Όταν ένα pot είναι μεγάλο (ειδικά αν εμπλέκονται πολλοί παίκτες), πρέπει να κάνεις ότι μπορείς προκειμένου να αυξήσεις τις πιθανότητες σου να το κερδίσεις. Αν αυτό σου κοστίσει και ένα ή δύο bets, τι να κάνουμε;

Αντί λοιπόν να προστατεύσει το χέρι της, αμέσως σκέφτηκε: Ατυχία!

Κάποιος πάλι συμπλήρωσε το χρώμα (ή την κέντα) του και με κερδίζει. Γι’ αυτό έκανε check και εκείνη δίνοντας ένα δωρεάν φύλλο σε 4 παίκτες. Το river ήταν αδιάφορο και κέρδισε το pot. Αλλά μάλλον έχασε ένα ή δύο μεγάλα bets. Ακόμα χειρότερα, μπορεί αυτό το δωρεάν φύλλο να δώσει σε κάποιον το χρώμα, την κέντα ή τα τρία όμοια. Σε κάποιον που μπορεί να είχε κάνει flop αν η Barbara είχε κάνει bet. Αν αυτό το δωρεάν φύλλο της στοίχιζε το pot, είμαι σίγουρος πως τουλάχιστον μέσα της θα παραπονιόταν για την απίστευτη ατυχία της. Ούτε που θα σκεφτόταν ότι ήταν το δικό της λάθος που της κόστισε το pot.

 Σταμάτα να λυπάσαι τον εαυτό σου

Για όσο καιρό θα αισθάνεσαι ένα άτυχο θύμα, θα παίζεις πόκερ φοβισμένος. Όταν παίζεις φοβισμένος, παίζεις άσχημα. Το να σκέφτεσαι ότι είσαι ένα άτυχο θύμα. Θα κάνεις flod, check, call όταν θα έπρεπε κανονικά να κάνεις bet ή raise και αυτό θα σου κοστίζει λίγο αναμενόμενο value από εδώ και από εκεί ή ακόμα και θα χάνεις κάποιο μεγάλο pot που θα μπορούσες να είχες κερδίσει.

Αθροιστικά η συνέπεια του αδύναμου και παθητικού παιχνιδιού σου θα είναι κακά αποτελέσματα και θα το αξίζεις αυτό. Αντίθετα, μόλις  σταματήσεις να αισθάνεσαι οίκτο για τον εαυτό σου, θα παίζεις τα φύλλα σου πιο αποφασιστικά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και όσο καλύτερα παίζεις τόσο πιο τυχερός θα γίνεσαι.

Δείτε επίσης

Τρόπος παιχνιδιού Πόκερ στο Flop

Νόμιμα online Καζίνο με άδεια στην Ελλάδα

*αφορά μόνο το τελικό αποτέλεσμα και ισχύουν όροι και προϋποθέσεις |+21

Νόμιμες στοιχηματικές

Παίξε νόμιμα τώρα στην Bet365.gr

 

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Novibet.gr

 

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Παίξει νόμιμα στην Betsson.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Betshop.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Pamestoixima.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις