Οι σούπερ ατζέντηδες του ποδοσφαίρου και η οικονομική τους μάχη με τη FIFA

 

Η ανεξέλεγκτη άνοδος των σούπερ μάνατζερ ποδοσφαίρου είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ παικτών, συλλόγων και διοικητικών οργάνων τα τελευταία 20 χρόνια, αν και η επιρροή τους πρόκειται να περιοριστεί. Ανάλογα με την άποψή σας, η γνώμη σχετικά με τους ατζέντηδες μπορεί να φτάσει οπουδήποτε ανάμεσα σε άπληστους μεσάζοντες όπου σαν βδέλλες σε ένα απαραίτητο σύνολο μεσιτών που γρασάρουν τους τροχούς της μηχανής χρημάτων του ποδοσφαίρου, αν και η άποψη της FIFA για τον κλάδο είναι αυτό που μετράει και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων του ποδοσφαίρου είναι εκεί πιέζοντας για αλλαγή.

Το 2021, η FIFA ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να δημοσιεύσει ένα νέο σύνολο κανονισμών για αντιπροσώπους και μάνατζερ στις αρχές του 2022, παρά την απειλή νομικής δράσης από ορισμένους από τους μεγαλύτερους παίκτες του παιχνιδιού σε αυτόν τον χώρο, συμπεριλαμβανομένων των Μίνο Ραϊόλα, Τζόναθαν Μπάρνετ και Χόρχε Μέντες.

Παρόλο που είναι πιθανή μια μακροχρόνια μάχη στο δικαστήριο, η FIFA παραμένει αποφασισμένη να επιφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στις μεταγραφές, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις «υπερβολές» στην οικονομική πλευρά, που περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις σπειροειδή αμοιβές των μάνατζερς.

Τεράστιος ο τζίρος των μεταγραφών

Η FIFA αποκάλυψε ότι δαπανήθηκαν εντυπωσιακά 377,45 εκατομμύρια για αμοιβές στους ατζέντηδες του ποδοσφαίρου που προέκυψαν από διεθνείς μεταγραφές μόνο το 2021 και ότι το 95,8% των μετρητών που άλλαξαν χέρια ξοδεύτηκαν από συλλόγους στην Ευρώπη.

Μιλώντας για τις προτεινόμενες αλλαγές, ο επικεφαλής νομικός και συμμόρφωσης της FIFA Εμίλιο Γκαρσία Σιλβέρο είπε: «Κάποιοι μάνατζερ δεν θέλουν να διαβουλεύονται με τη FIFA. Δεν πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η FIFA δεν διαβουλεύεται με ατζέντηδες. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια αγορά που επιτρέπει να δοθούν 500 εκατομμύρια δολάρια σε μεσιτείες, αλλά μόνο περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για αποζημίωση για την εκπαίδευση παικτών σε όλο τον κόσμο. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτήν την ανισορροπία. Αυτό είναι ένα από τα βασικά πράγματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε με τη νομοθεσία των μάνατζερς».

Σε αυτό που σήμερα είναι μια ελεύθερη αγορά, ελεύθερη για όλους, η σκέψη για μεγαλύτερους περιορισμούς και έλεγχο ήταν αρκετή για να χτυπήσει όλα τα πρακτορεία αντιπροσώπων παικτών σε όλο τον κόσμο.

Νέοι κανόνες αντιπροσώπων παικτών: Τι πρόκειται να αλλάξει;

Στις προσπάθειές της να διαβρώσουν την επιρροή των υπερ-ατζέντηδων του ποδοσφαίρου, η FIFA ελπίζει να επιβάλει ένα σύνολο οικονομικών περιορισμών στον τρόπο λειτουργίας των μεταγραφών.

Οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2022, περιλαμβάνουν περιοριστικές αμοιβές αντιπροσώπων σε ένα εφάπαξ ποσό ίσο με το 3% του ετήσιου μισθού ενός παίκτη ή το 10% του τέλους μεταγραφής σε μια ομάδα που πραγματοποιεί την πώληση.

Το 2016, ένας από τους πιο διάσημους μάνατζερ ποδοσφαίρου, ο Μίνο Ραϊόλα, μεσολάβησε για τη συμφωνία ύψους 89,3 εκατομμυρίων λιρών που οδήγησε τον Γάλλο μέσο Πολ Πογκμπά, πίσω στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη Γιουβέντους και ο Ιταλός ατζέντης φέρεται να κέρδισε 24 εκατομμύρια για τον εαυτό του ως μέρος της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τους νέους όρους που καθόρισε η FIFA, η περικοπή του Ραϊόλα από μια παρόμοια συμφωνία θα ανέρχεται πλέον στο μέγιστο των 8,93 εκατομμυρίων και παρόλο που εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη αμοιβή, υπολείπεται πολύ από την επιβράβευση που μπορούσε να απαιτήσει ο ατζέντης.

Το πρώτο προσχέδιο των νέων κατευθυντήριων γραμμών, το οποίο ήταν 33 σελίδες, δόθηκε για να το κριτικάρουν τα ενδιαφερόμενα μέρη, αν και η FIFA, η οποία προχώρησε στη ρύθμιση των ποδοσφαιρικών μάνατζερς το 2015, φαίνεται έτοιμη να ανακτήσει τον έλεγχο ενόψει μιας απώθησης του σχεδίου από τους πληγέντες.

«Το πιο εύκολο πράγμα για εμάς θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα, αλλά θα θέλαμε να είμαστε λίγο γενναίοι σε αυτόν τον τομέα», συνέχισε ο Εμίλιο Γκαρσία Σιλβέρο. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες που δεν είναι ευχαριστημένες με κάποιο μέρος των μεταγραφών, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από καταχρήσεις και κερδοσκοπικές πρακτικές.

«Έχουμε αξιολογήσει ότι με την εισαγωγή αυτών των κανόνων, τα ελάχιστα πρότυπα και τα πρότυπα ηθικής θα αυξηθούν. Η δραστηριότητα των πρακτόρων παικτών μπορεί να επηρεαστεί, λόγω του ανώτατου ορίου στις προμήθειες, αλλά δεν βλέπουμε δυνητικό οικονομικό αντίκτυπο στην αγορά μεταγραφών. Οι ατζέντηδες προσθέτουν μια σημαντική αξία για τους παίκτες και τους συλλόγους, δεν έχω αμφιβολίες για αυτό».

Μάνατζερς έτοιμοι να πολεμήσουν τη φωτιά με τη φωτιά

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανταπόκριση των μάνατζερ ποδοσφαίρου στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις της FIFA ήταν τόσο καυστική όσο και η κακή επιρροή τους στο σύνολο.

Η ενοποιημένη φωνή με τη μορφή του The Football Forum (TFF) – ενός φορέα που εκπροσωπεί ατζέντηδες που ιδρύθηκε το 2019 με τον Μίνο Ραϊόλα ως πρόεδρο και τους Τζόναθαν Μπάρνετ και Χόρχε Μέντες ως αντιπρόεδροι– ήταν αναπάντεχα η πιο δυνατή.

Υποστηρίζοντας ότι οι νέοι κανόνες θα «απειλούσαν την προστασία ενός παίκτη» και όχι την ικανότητα των γραφείο μάνατζερς να αποσπάσουν εκατομμύρια από το άθλημα, ο Ραϊόλα είπε: «Αυτοί οι κανονισμοί αφορούν την εξουσία και αυτό είναι ξεκάθαρο που θέλει η FIFA. Το Φόρουμ Ποδοσφαίρου θα δώσει τον αγώνα στη FIFA τον επόμενο χρόνο, καθώς και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των παικτών και θα διασφαλίσει ότι αυτά τα συγκλονιστικά ανώτατα όρια αποδοχών θα καταργηθούν επειγόντως».

Ο Τζόναθαν Μπάρνετ, ο οποίος έχει μεταξύ άλλων τον Λουκ Σο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Ουαλό διεθνή Γκάρεθ Μπέιλ μεταξύ άλλων στα βιβλία του, είπε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε και να φέρουμε όλους τους παράγοντες και τους παίκτες μαζί για το κοινό καλό. Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά των μεταγραφών που είναι λιγότερο τυχεροί από εμάς. Αυτό είναι το κύριο πράγμα μας. Και αν υπάρχουν μικρότερες χώρες που χρειάζονται τη βοήθειά μας για να πολεμήσουν τη FIFA, θα βάλουμε τα χρήματα εκεί. Θα τα αναλάβουμε όλα».

«Αν η FIFA επιμείνει να κάνει αυτό που επιμένει να κάνει αυτή τη στιγμή, προφανώς θα υπάρξουν πολλές δικαστικές διαμάχες. Είναι απολύτως σκανδαλώδες ότι χωρίς την κατάλληλη διαβούλευση μπορούν να θεσπίσουν κανόνες που πιστεύουν ότι θα είναι νόμιμοι. Έχουμε μερικούς από τους καλύτερους δικηγόρους στην Αγγλία και τους καλύτερους δικηγόρους στην Ευρώπη, οπότε ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Αλλά αν συμβεί, ας είναι».

Οι ατζέντηδες με τη μεγαλύτερη επιρροή στις μεταγραφές του ποδοσφαίρου

Μίνο Ραϊόλα

Έχοντας προοπτικές να επιβλέψει τις καλοκαιρινές κινήσεις του υψηλού προφίλ του ζεύγους Πολ Πογκμπά και Έρλινγκ Μπράουτ Χόλαντ, ο Μίνο Ραϊόλα είναι το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στη βιομηχανία των μάνατζερς των παικτών. Με σούπερ σταρ όπως ο Μάρκο Βεράτι, ο Ρόμελου Λουκάκου και ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα επίσης στη λίστα των πελατών του, η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης του Ραϊόλα και η ανοιχτή ασέβεια των συλλόγων και των προσωπικοτήτων τους τον έχουν κάνει τις πιο περιφρονημένες φιγούρες του ποδοσφαίρου. Στον Ιταλό αρέσει να κάνει τις μαριονέτες του να χορεύουν και οι παίκτες συχνά κινούνται μηχανικά κατ’ εντολή του.

Χόρχε Μέντες

Ο Πορτογάλος ατζέντης Χόρχε Μέντες του αρέσει να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας περισσότερο από τον Ιταλό, αν και η επιρροή του είναι εξίσου μεγάλη. Ο Μέντες υπήρξε μακροπρόθεσμος σύμβουλος του Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ παίκτες όπως οι Νικολάς Οταμέντι, Γκονσάλο Γκουέδες, Ρούμπεν Νέβες, Έντερσον Μοράες, Μπερνάρντο Σίλβα και Χάμες Ροντρίγκες είχαν όλοι συμφωνίες υπό τη διαχείριση του πρακτορείου του Πορτογάλου, GestiFute.

Τζόναθαν Μπάρνετ

Επικεφαλής στη Stellar Group Limited, ο Τζόναθαν Μπάρνετ, έχει διαμοιράσει την πίτα σε πολλά αθλήματα, αν και είναι περισσότερο γνωστός για τα κατορθώματά του στο ποδόσφαιρο. Ο Μπάρνετ ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη μεταγραφή-ρεκόρ του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2013, ύψους 86 εκατομμυρίων λιρών.

Βόλκερ Στρουθ

Αν και πιθανότατα δεν είναι τόσο γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο ορισμένοι από τους ομολόγους του, ο Βόλκερ Στρουθ είναι ο πιο παραγωγικός προμηθευτής γερμανικών ταλέντων. Ο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης Τόνι Κρόος, ο ιπτάμενος μέσος της Ντόρτμουντ Μάρκο Ρόις, ο Νταγιό Ουπαμεκανό της Μπάγερν και ο επιθετικός της Τσέλσι, Τίμο Βέρνερ, είναι όλοι συνδεδεμένοι με το πρακτορείο Struth’s Sports360 με έδρα την Κολωνία.

Δείτε επίσης

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

**ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ «ΝΙΚΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ» ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ

21+. ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: UKGC. ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΕΕΠ. Η ΣΥΧΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ: 2109237777

Κατηγορίες: Aθλητικές ειδήσεις
SitesPLUSΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Betsson
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις
Stoiximan
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Betshop
21+ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 Ρυθμιστής εμπορικής επικοινωνίας: ΕΕΕΠ
PameStoixima
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Novibet
21+ | Παίξε Υπεύθυνα. | *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi
Sportingbet
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Vistabet
21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
Bwin
21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις
Interwetten
21+ | MGA | Ε.Ε.Ε.Π | ΚΕΘΕΑ 2109237777

POPULAR
MUST READ

Stoiximan

1


Εγγραφή! | 21+

Όροι και προϋποθέσεις
*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις
Η συμμέτοχή σε τυχερά παίγνια επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 21 ετών
Διεξαγωγή παιγνίων βάσει αρχών υπεύθυνου παιχνιδιού I Παίξτε Υπεύθυνα
Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας I ΚΕΘΕΑ: 2109237777
Αρμόδιος Ρυθμιστής: MGA Ι Ρυθμιστής εμπορικής επικοινωνίας: ΕΕΕΠ
***αφορά μόνο το τελικό αποτέλεσμα

betsson

2


Εγγραφή! | 21+

Όροι και προϋποθέσεις
*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις
Η συμμέτοχή σε τυχερά παίγνια επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 21 ετών
Διεξαγωγή παιγνίων βάσει αρχών υπεύθυνου παιχνιδιού I Παίξτε Υπεύθυνα
Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας I ΚΕΘΕΑ: 2109237777
Αρμόδιος Ρυθμιστής: MGA Ι Ρυθμιστής εμπορικής επικοινωνίας: ΕΕΕΠ
***αφορά μόνο το τελικό αποτέλεσμα

Novibet

3


Εγγραφή! | 21+

Όροι και προϋποθέσεις
*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις
Η συμμέτοχή σε τυχερά παίγνια επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 21 ετών
Διεξαγωγή παιγνίων βάσει αρχών υπεύθυνου παιχνιδιού I Παίξτε Υπεύθυνα
Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας I ΚΕΘΕΑ: 2109237777
Αρμόδιος Ρυθμιστής: MGA Ι Ρυθμιστής εμπορικής επικοινωνίας: ΕΕΕΠ
***αφορά μόνο το τελικό αποτέλεσμα

PameStoixima.gr

4


Εγγραφή! | 21+

Όροι και προϋποθέσεις
*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις
Η συμμέτοχή σε τυχερά παίγνια επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 21 ετών
Διεξαγωγή παιγνίων βάσει αρχών υπεύθυνου παιχνιδιού I Παίξτε Υπεύθυνα
Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας I ΚΕΘΕΑ: 2109237777
Ρυθμιστής εμπορικής επικοινωνίας: ΕΕΕΠ
***αφορά μόνο το τελικό αποτέλεσμα

ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ

Τι είναι το BetCatalog.net

To BetCatalog ξεκίνησε το “ταξίδι” του στο διαδίκτυο από το 2008, αποτελώντας έναν ιστοχώρο με ειδήσεις και προγνωστικά στοιχήματος για το πάμε στοίχημα. Η ομάδα του, προσπαθεί πάντα να προσφέρει έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση στους παίκτες του στοιχήματος.

Εδώ θα βρείτε, όλα τα απαραίτητα εργαλεία, πριν παίξετε το κουπόνι σας στο στοίχημα. Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε πλήρη ενημέρωση για τις νόμιμες σελίδες στοιχημάτων, που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Οι αναλύσεις στοιχήματος και οι προτάσεις στοιχήματος αφορούν κυρίως το ποδόσφαιρο, από όλα τα πρωταθλήματα παγκοσμίως.

Ο ιστότοπος λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα με αριθμό Άδειας Καταλληλότητας Συνεργάτη HGC-000045-AFF, που έχει χορηγηθεί από την ΕΕΕΠ.

Μείνετε συντονισμένοι!!!!

Υπεύθυνος Στοιχηματισμός

Η συχνή συμμετοχή στα Παίγνια μπορεί να εκθέτει τους συμμετέχοντες στον κίνδυνο του εθισμού και στην απώλεια περιουσίας.

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Τζόγο: 1114