Η Εθνική ποδοσφαίρου του Μίλτου Παπαποστόλου

 

Εάν την 25η Μαρτίου του 1821 ξεκίνησε, ημερολογιακά, η Επανάσταση των Ελλήνων απέναντι στους Οθωμανούς, 166 χρόνια μετά, το ποδόσφαιρο της χώρας, μέσω της εθνικής ομάδας, σήκωσε το ανάστημα του για πρώτη φορά, μετά τη παρουσία “φωτοβολίδα”  στα γήπεδα της Ιταλίας το 1980, απέναντι σε μία παραδοσιακή δύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Την Ολλανδία του Μίχελς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

Στο λυκαυγές του 1984 έγινε η κλήρωση των ομίλων της προκριματικής φάσης του Euro ’88. Οι αγώνες θα φιλοξενούνταν στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας, στον ίδιο τόπο όπου η “Νασιονάλμανσαφτ” κατέκτησε πριν από 14 χρόνια το Μουντιάλ. Το αποτέλεσμα της κλήρωσης για την ελληνική ομάδα δεν έδινε περιθώρια αισιοδοξίας για πρόκριση στη τελική φάση, συνυπολογίζοντας και το γεγονός πως μόνο μία ομάδα από κάθε όμιλο θα έπαιρνε το εισιτήριο για τη Δυτική Γερμανία.

Όπου και να είσαι, είναι και το Casino σου | 24χ7 | +21

Κύπρος, Ουγγαρία, Πολωνία και Ολλανδία. Οι “κουμπάροι”ήταν του ..χεριού μας. Η λάμψη των δύο Ανατολικών σταδιακά έσβηνε, με τους μεγάλους άσους να αποχωρούν από το προσκήνιο και έμεινε η ανανεωμένη και ..απογοητευμένη Ολλανδία. Γιατί απογοητευμένη; Η αποτυχία χτύπησε τη πόρτα των οράνιε, δύο φορές, σε ματς χωρίς αύριο, χάνοντας τη πρόκριση από τους γείτονες και αιώνιους αντιπάλους Βέλγους, τόσο στο Euro της Γαλλίας το ’84, όσο και στο Mexico ’86. Και η ευκαιρία παρουσιαζόταν μπροστά τους. Να πάρουν μέρος στο Euro της ..γειτονιάς τους . Μέσα στο “σπίτι” των εχθρών.

Προπονητής ο Μίλτος Παπαποστόλου

Τι συνέβαινε τότε στην Εθνική; Προπονητής είχε αναλάβει από τον Φεβρουάριο του 1984 ο Μίλτος Παπαποστόλου, ερχόμενος κατευθείαν από τις » Ελπίδες» . Πήρε τη “σκυτάλη” από τον Χρήστο Αρχοντίδη, που είχε κάνει την εθνική “κέντρο διερχομένων” αδυνατώντας να της δώσει αγωνιστική ταυτότητα και προσανατολισμό  Όλα στη τύχη. Ο Παπαποστόλου έχοντας θητεύσει στο παρελθόν (1980-1981) στον »απαιτητικό» πάγκο της ΑΕΚ ήταν μία ενδιαφέρουσα περίπτωση για την εθνική.

Χωρίς ιδιαίτερους πειραματισμούς, ο Μίλτος Παπαποστόλου κράτησε μερικούς παίκτες από τις επιλογές του Αρχοντίδη (Μίχος, Αλαβάντας, Μανωλάς, Κωφίδης, Χρ.Δημόπουλος, Π.Ξανθόπουλος, Σαραβάκος, Σκαρτάδος), διατήρησε κάποιες σημαντικές μονάδες που είχαν κολλήσει παλαιότερα “ένσημα” από τη θητεία του Παναγούλια (Σαργκάνης, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Βαμβακούλας, Λάκης Παπαϊωάννου, Καρούλιας, Κυράστας ) και ..“συνταξιοδότησε” κάποιες παλιές “καραβάνες” (Κούης, Κωστίκος, Αρδίζογλου, Κουσουλάκης, Γούναρης). Ο μόνος που ..έφυγε μόνος του, για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με την αγωνιστική του κατάσταση, ήταν ο Θωμάς Μαύρος. Το περιβραχιόνιο του αρχηγού και η ..κλίκα των παικτών του Ολυμπιακού που ήθελαν “οδηγό” τον Αναστόπουλο τερμάτισαν την καριέρα του Θωμά στην Εθνική.

Η δική του πινελιά στην “παλέτα” της εθνικής ήταν λίγοι και σημαντικοί. Φορμαρίστηκαν την κατάλληλη στιγμή.  Ο Κώστας Αντωνίου του Παναθηναϊκού, που εξελισσόταν σταθερά σε ένα πολύ σημαντικό παίκτη στη μεσαία γραμμή με το ήρεμο και αρχοντικό παιχνίδι του, ο Ανδρέας Μπονόβας, το “μηχανάκι” του Ολυμπιακού και πολυτιμότερος παίκτης των πρωταθλητών της σεζόν ’86-’87, ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Θεολόγης Παπαδόπουλος που ενώ υπολειπόταν σε ύψος, βρέθηκε στη κατάλληλη φόρμα την στιγμή που έπρεπε, και ήταν ιδιαίτερα σταθερός και ψύχραιμος. Τελευταία προσθήκη του Μίλτου ήταν ο Στράτος Αποστολάκης. Ο Αγρινιώτης φουλ – μπακ ωρίμασε πολύ γρήγορα στον Ολυμπιακό και όταν κλήθηκε στην Εθνική ήταν ήδη έτοιμος για να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Με αυτή τη “μαγιά” ποδοσφαιριστών πορευτήκαμε για την επόμενη τετραετία. Παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα που έπρεπε να γίνουν ομάδα και να μη βλέπουν την εθνική ως ..αγγαρεία.

Build A bet: Όσα συμβαίνουν σε έναν αγώνα, συνδυάζονται σε ένα στοίχημα. |21+ 

Η εθνική ομάδα του Παπαποστόλου

Η εθνική ομάδα του Μίλτος Παπαποστόλου δεν τα κατάφερε στις πρώτες σοβαρές εξετάσεις σημειώνοντας παταγώδη αποτυχία. Αποκλείστηκε εύκολα από τα τελικά του Mexico ’86, τερματίζοντας τελευταία στον όμιλο, κάτω και από τους ερασιτέχνες Αλβανούς. Από την ομάδα αποχωρούσαν οι Κυράστας, Καρούλιας ενώ ο Σαργκάνης τραυματίζετε σοβαρά στο φινάλε της σεζόν ’85-’86 και δεν μετέχει στη νέα προσπάθεια. Μόλις πέρασε το Μουντιάλ του .. Μαραντόνα, ήρθαν οι νέες εξετάσεις, το Euro ’88. Η αρχή δεν ήταν καλή. Οι Πολωνοί, μας κέρδισαν με δύο πέναλτυ, στο Πόζναν και με την επιστροφή της αποστολής έπαιζε η ίδια “κασέτα”. »Ήμασταν άτυχοι, δεν έχουμε υποδομή, φταίνε οι σύλλογοι που προστατεύουν τους παίκτες».

Βλέποντας όμως το πρόγραμμα των προσεχών αγώνων αρχίζουμε να ονειρευόμαστε. Επόμενη αντίπαλος η παρηκμασμένη και ..εξαϋλωμένη (λόγω του ..6-0 από την ΕΣΣΔ) Ουγγαρία, του δικού μας παιδιού Μάρτον Εστερχάζυ, στο ΟΑΚΑ. Και έπειτα, οι δύο αναμετρήσεις με τους ..Κυπρίους αδελφούς που μας δίνουν το 12αρι στη Eurovision, μας χάρισαν τον .. Σωτήρη Μουστάκα, την.. Άννα Βίσση και τον.. Μιχάλη Βιολάρη και γενικώς μας παρέχουν την αφρόκρεμα του κυπριακού ποδοσφαίρου (Σαββίδης, Οκκάς, Κωνσταντίνου, Στάυρος Παπαδόπουλος, Παμπουλής, Παντζιαράς κ.α.)

Κάνουμε το τρία στα τρία. Ευκολότερα κερδίσαμε την Ουγγαρία, με εκείνο το φοβερό, και κλασικό πλέον, σλάλομ του Aναστόπουλου, παρά την Κύπρο που μας δυσκόλεψε αρκετά. Ο κορμός της ομάδας δεν άλλαζε. Ο Μίλτος Παπαποστόλου είχε μία σταθερή ενδεκάδα και άλλαζε πρόσωπα μόνο εάν υπήρχε ανάγκη. Οι παίκτες άρχισαν να δένονται. Ακόμη και οι δύο βεντέτες (Σαραβάκος, Αναστόπουλος) εκείνης της εποχής, έδιναν αμοιβαίες εξηγήσεις σε κοινή συνέντευξη τους στους “Αθλητικούς Παλμούς” της ΕΡΤ-2, και στους δημοσιογράφους Κώστα Δεληγιάννη και Αλέκο Θεοφιλόπουλο, πως “Όλα βαίνουν καλώς στη μεταξύ τους συνεργασία”. Ακόμη και καφεδάκι ήπιαν, και φωτογραφήθηκαν μαζί, για τις ανάγκες ενός lifestyle περιοδικού.

Σε πρώτο πλάνο η Εθνική Ελλάδος

Τα ΜΜΕ αρχίζουν να ασχολούνται πιο ζεστά με την Εθνική. Οι αθλητικές εκπομπές των δύο κρατικών καναλιών έπαιζαν συνέχεια στιγμιότυπα από τα ματς των προκριματικών, ενώ οι περισσότεροι διεθνείς και ο Παπαποστόλου είχαν ..τη δική τους θέση στα πάνελ των εκπομπών. Οι Έλληνες τηλεθεατές, εκτός από το “Καλλιτεχνικό Καφενείο” , τη “Μαντάμ Σουσού”, το “Γκράφιτι”, τα “Κυριακάτικα” και τον “Νιόνιο”, έπαιζε πολύ και Σαραβάκο, Αναστόπουλο, Βαμβακούλα, Παπαποστόλου. Η Εθνική ποδοσφαίρου γίνεται υπόθεση όλων. Το πρωτάθλημα είχε πολλά προβλήματα από την αρχή της σεζόν με τις απεργίες των ποδοσφαιριστών και των διαιτητών, τα αδικοχαμένα θύματα (Μπλιόνας, Ζοντός) και το κακό θέαμα, ενώ και στη κορυφή ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει τον τίτλο από τον Φεβρουάριο. Όλοι είχαν πέσει με τα ..“μούτρα” στην Εθνική. Το ματς με την Ολλανδία πλησίαζε. Ανήμερα της εθνικής επετείου.

Ο Μίχελς υπολόγιζε αρκετά την Ελληνική ομάδα (σε αντίθεση με τους Ολλανδούς δημοσιογράφους) και ιδιαίτερα τους Σαραβάκο, Αναστόπουλο, τονίζοντας συνεχώς πως το έργο της ομάδας του δεν θα είναι εύκολο. Ο Παπαποστόλου είχε μία έτοιμη ομάδα, που την προετοίμαζε αρκετό καιρό. Τα είχε όλα έτοιμα. Τα ατού των Ολλανδών θα ήταν πιασμένα στη ..“μέγγενη” των δύο “καπεταναίων” της ομάδας. Ο Μανωλάς θα γινόταν η σκιά του Φαν Μπάστεν, του κορυφαίου σέντερ φορ της δεκαετίας του ’80, και ο Τάσος Μητρόπουλος θα έπιανε από τις ..πλεξούδες το νέο αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ρούντ Γκούλιτ. Στη μεσαία γραμμή η γνωστή συνταγή. Μπονόβας, Αντωνίου, Κωφίδης. Το ίδιο και στην άμυνα. Αποστολάκης, Βαμβακούλας, Μανωλάς, Μίχος.

Ερωτηματικό ο κίπερ

Το μεγάλο ερωτηματικό, που επισκίασε την ποδοσφαιρική επικαιρότητα, ήταν στο Νο1. Στις αρχές των προκριματικών ξεκίνησε ο Μήνου, όμως το φορμάρισμα του Παπαδόπουλου του έδωσε μία θέση κάτω από τα δοκάρια. Και εκεί πήγε να γίνει η έκπληξη. Φαβορί για να φορέσει ..γάντια ήταν ο Αντώνης Μανίκας. Ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου έκανε μία εκπληκτική σεζόν, εξαργυρώνοντας μία κλήση στην εθνική ομάδα μετά το ματς της ..καριέρας του με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδος.  Ο καιρός ήταν βροχερός και το τερέν βαρύ. Ο Μίλτος Παπαποστόλου υποστήριζε πως ο Μανίκας είναι καλύτερος από τους δύο, παίζοντας σε αυτές τις καιρικές συνθήκες. Τελικά, επιλέχθηκε ο Παπαδόπουλος. Και δεν το μετάνιωσε κανείς.

Όλα τα βλέμματα στο Ρότερνταμ

Φτάνουμε στην ημέρα του αγώνα. Οι παρελάσεις στην Ελλάδα είχαν τελειώσει. Φτάνει το βράδυ και όλοι περιμένουμε από την ΕΡΤ να συνδεθεί με το Ρότερνταμ και τον εθνικό μας τηλεσχολιαστή Γιάννη Διακογιάννη. Οι περισσότεροι είχαμε μία κρυφή ελπίδα, μήπως »κλέψουμε» αποτέλεσμα. Φανερά, είχαμε ένα ερωτηματικό »Στα πόσα γκολ θα σταματήσουν οι Ολλανδοί; ». Το χαμηλό τέμπο στη περιγραφή του Διακογιάννη ..δυναμώνει ξαφνικά στο πανέξυπνο πλασαριστό ψηλοκρεμαστό σουτ του ταχύτατου Σαραβάκου. ΓΚΟΛ !!!! Ο Κούμαν είχε εξουδετερωθεί, και ο Φαν Μπρόϊκελεν πανικόβλητος έβγαινε από την εστία του για να κάνει ..τι; Προηγούμαστε 1-0. Μέσα στο Ρότερνταμ, μπροστά σε 65.000 φανατισμένους Ολλανδούς. Τα λεπτά κυλούν και η Ελλάδα έχει δεύτερη ευκαιρία για γκολ με τον Κωφίδη. Τσιμπιόμασταν!! Αυτή η ομάδα που δεχόταν τέσσερα γκολ από τη Πολωνία και δεν μπορούσε να νικήσει σε φιλικό την Κύπρο, πριν ένα χρόνο, έχει στριμώξει την φιλόδοξη Ολλανδία.

Στην επανάληψη η ομάδα γυρίζει πίσω για να διασφαλίζει το “χρυσό” γκολ. Φαν Μπάστεν και Γκούλιτ είναι εκτός παιχνιδιού, έχοντας βρει τον ..μπελά τους από Μανωλά και Μητρόπουλο. Όμως, οι Ολλανδοί πιέζουν και φτιάχνουν φάσεις. Στη μοναδική φάση που ολιγώρησε ο αμυντικός της ΑΕΚ, ο Φαν Μπάστεν ισοφαρίζει σε 1-1. Οι οράνιε κάνουν την ύστατη προσπάθεια, με την ψυχολογία του γκολ και την πίεση της εξέδρας να τους ευνοεί.  Εκεί, δικαιώνεται η επιλογή του Μίλτου. Ο Παπαδόπουλος κάνει καθοριστικές επεμβάσεις, διατηρώντας απαραβίαστη την εστία μας. Προς το τέλος ο Αναστόπουλος σπαταλά μοναδική ευκαιρία και η ψυχή μας πήγε στη ..Κούλουρη με το δοκάρι του Μπόσμαν στο φινάλε του ματς. Όλοι οι Έλληνες κοιτούσαμε τον Λόγκι. Όταν ακούστηκε η μπίλια από τη σφυρίχτρα αρχίσαμε να το πιστεύουμε.

Η καλύτερη φουρνιά ποδοσφαιριστών της δεκαετίας του ’80 διεκδικούσε μία πρόκριση στις οκτώ κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, απέναντι στην Ολλανδία. Το 1980 ήταν η ΕΣΣΔ και ..τώρα η “πορτοκαλί” ομάδα. Ήμασταν στη κορυφή του ομίλου.

Τα επινίκια στη πατρίδα δεν κράτησαν πολύ

Όλοι έστρεψαν τα βλέμματα στα .. Super Market για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες , διότι ο ..Τούρκος είχε βγάλει ..“βόλτα” στο Αιγαίο το Sismik. Μερική επιστράτευση στις παραμεθόριες περιοχές. Την ύστατη ώρα αποφεύχθηκε ο πόλεμος. Κανείς δεν είχε όρεξη για μπάλα. Το τέλος της πορείας του Μίλτου στην Εθνική θα μας απασχολήσει σε ένα άλλο σημείωμα. Διότι μετά τη “γιορτή” με την Πολωνία στο ΟΑΚΑ, και τη “δωροβόμβα” στον Χαρίτου που μας έβαζε προσωρινά στο παιχνίδι της πρόκρισης, τα γκρίζα σύννεφα επανήλθαν στο ..κλίμα της εθνικής ομάδας. Σαν να μην άλλαξε τίποτα.

Δείτε επίσης για σήμερα

O Νίκος Αλέφαντος στην Ευρώπη

Τα μυστικά στο live στοίχημα

*αφορά μόνο το τελικό αποτέλεσμα και ισχύουν όροι και προϋποθέσεις | +21

Νόμιμες στοιχηματικές

Παίξε νόμιμα τώρα στην Bet365.gr

 

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Novibet.gr

 

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Παίξει νόμιμα στην Betsson.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Betshop.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Pamestoixima.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις