Μάθετε πως παίζουν οι αντίπαλοι στο Poker

Μάθετε πως παίζουν οι αντίπαλοι στα τραπέζια του Poker

Μου αρέσει να βλέπω το poker ως μια σειρά από προσωπικές αντιπαραθέσεις. Κάθε παίκτης είναι μοναδικός και χρειάζεται να μεταχειριστεί με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να επιτίθεστε στους αδύναμους παίκτες, αλλά συνήθως να είστε παθητικοί απέναντι στους υπερβολικά επιθετικούς. Θα πρέπει να αποφεύγετε τους καλούς αντιπάλους, αλλά να προσπαθείτε να εμπλακείτε σε παρτίδες με εκείνους που έχουν τρωτά σημεία. Θα πρέπει να κάνετε call κάποιους που συνηθίζουν να μπλοφάρουν στο river, αλλά να πηγαίνετε πάσο σε αυτούς που είναι βράχοι και σπανίως κάνουν μπλόφα.

Σε συνθήκες πραγματικού παιχνιδιού βέβαια θα υπάρχουν πολλαπλοί παίκτες που θα εμπλέκονται στις πάσες σας , περιπλέκοντας έτσι τις αποφάσεις. Η πρόκληση για εσάς είναι να ενοποιήσετε τα χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη που συμμετέχει στην παρτίδα και να εξάγετε ένα συνολικό συμπέρασμα για κάθε street, επιλέγοντας μια κίνηση που πιστεύετε ότι θα δουλέψει πιο αποτελεσματικά.

Πριν κάνετε όμως αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε, όσο γίνεται, πως παίζουν οι αντίπαλοι σας. Αρκετοί είναι εκείνοι που παίζουν πάνω – κάτω το ίδιο την περισσότερη ώρα. Άλλοι μετατρέπουν το στυλ τους ανάλογα με το πώς πάει το παιχνίδι – παίζουν διαφορετικά όταν είναι πίσω , όταν είναι μπροστά, όταν κερδίζουν ή χάνουν ένα pot στο poker.

Μια φορά έπαιζα με μια καλή κυρία που είχε το ίδιο πολύ συντηρητικό στυλ κάθε μέρα, εκτός κι αν είχε χάσει αρκετά χρήματα. Έπαιζε το buy-in της μέχρι τέλους, προτιμώντας να πάει all-in πολλές φορές από το να αγοράσει μια ακόμα κάβα. Αν τελικά έχανε όλες της τις μάρκες και έκανε rebuy, τότε μεταμορφωνόταν σε ένα τέρας με τρελό παραλήρημα, κάνοντας raise με οποιεσδήποτε δύο κάρτες, σε μια προσπάθεια να πάρει τα chips <<της>> πίσω. Οι πιο σκληροί αντίπαλοι διαφοροποιούν το παιχνίδι τους όχι βάσει της ρέντας που έχουν ή των pots που έχουν κερδίσει, αλλά προσαρμόζοντας το στους αντίπαλους που έχουν απέναντι τους. Εκεί, η πρόκληση να τους διαβάσετε θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού μπορείτε να τους δείτε να κάνουν ένα ( three –bet ) είναι αρκετά loose. Όμως αν το κάνουν επειδή έχουν απόλυτο έλεγχο του preflop raiser ή γνωρίζουν κάτι για τον τρόπο που παίζει, τότε μπορεί και αυτό το three-bet με j-10 να είναι το μοναδικό που θα δείτε.

Οπότε, πως καταλαβαίνετε τι γίνεται στο τραπέζι;

Παρακολουθείτε κάθε παίκτη, κάθε παρτίδα και δημιουργείτε ελλιπείς, συχνά λανθασμένες υποθέσεις. Στη συνέχεια τις βελτιώνετε ή δημιουργείτε νέες και διαφορετικές όσο προχωρά το παιχνίδι και λαμβάνετε περισσότερα δεδομένα. Ακριβώς όπως κάνετε δηλαδή όταν ήσασταν παιδί, μαθαίνατε από τα λάθη σας. Όσο περισσότερο παίζετε με τους ίδιους αντίπαλους, τόσο καλύτερα θα τους καταλαβαίνετε και τόσο ορθότερες θα είναι οι αποφάσεις σας. Όσο πιο προβλέψιμοι είναι οι άνθρωποι στο παιχνίδι τους, τόσο πιο γρήγορα θα μπορείτε να αποκαλύψετε τις τάσεις τους και να απαντήσετε σε αυτές με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνω να μην κάνετε ποτέ κάποια περίεργα ή marginal plays όταν κάθεστε για πρώτη φορά σε κάποιο παιχνίδι και πριν παρατηρήσετε τη δράση για λίγο.Έχετε διάφορα εργαλεία στη διάθεσή σας για να αντιληφθείτε πως παίζουν οι αντίπαλοι σας. Δυστυχώς για τους απλούς παίκτες , όλα απαιτούν την προσήλωση και την προσοχή . Θα αναφερθώ στην παρατήρηση του παιχνιδιού τους λίγο αργότερα , αλλά πρώτα ας δούμε κάποιες άλλες μεθόδους στα τραπέζια poker στις νόμιμες στοιχηματικές εταιριες.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ

Πρόσφατα, κάποιος έκανε three-bet preflop και λίγο μετά έδειξε Κ-9. Ο παίκτης στα δεξιά μου και εγώ δεν συμμετείχαμε στην παρτίδα. Σχεδόν τρομοκρατημένος γύρισε και μου είπε ¨Ουαου, κοίτα αυτό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι κάλος παίκτη, έτσι; ¨Ψέλλισα κάτι ασαφείς γενικότητες, αλλά αμέσως σημείωσα στο μυαλό μου ότι τα δικά του three-bets θα γίνονται με σαφώς καλύτερα φύλλα. Από τη στιγμή που κι εγώ θα έκανα το ίδιο three-bet, σημείωσα επίσης ότι ο three-bettor είναι κάποιος που θα πρέπει να προσέχω αρκετά.

Σε ένα loose $1-$2 no-limit hold em παιχνίδι, μια νεαρή κοπέλα έβγαλε bet από μπροστά στο turn. Ένας άλλος παίκτης έκανε call και αφού έχασε εξήγησε πως πίστευε ότι η νεαρή ήταν σε flysh draw. Απολύτως προσβεβλημένη η κοπέλα διαμαρτυρήθηκε ότι ποτέ δεν θα πόνταρε με flush draw- ποτέ, ποτέ,ποτέ. Προσωπικά δεν είχα κανένα λόγο να μην την πιστέψω και ήμουν απολύτως ευγνώμων για’αυτήν την πληροφορία στο poker.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ

Πολλοί παίκτες αρέσκονται να συζητούν τους λόγους για τους οποίους παίζουν όπως παίζουν. Αρκετοί είναι εκείνοι μάλιστα που λένε την αλήθεια, όμως να θυμάστε πάντα τον εξής κανόνα: ¨Ακροατή, πρόσεχε.

Ιδού ένα παράδειγμα. Σε ένα επικίνδυνο board έκανα check στο river, ο παίκτης Α πόνταρε, ο παίκτης Β έκανε call και εγώ είδα επίσης το ποντάρισμα. Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι κέρδιζα τον παίκτη Α, αλλά δεν ήξερα πολλά για τον παίκτη Β.

Πράγματι, ο παίκτης Α έδειξε ένα χέρι που έχανε από το δικό μου, αλλά ο παίκτης Β άνοιξε τα nuts. Ο παίκτης Α ρώτησε τον παίκτη Β γιατί δεν έκανε raise. Εκείνος του απάντησε ότι ήθελε να πάρει και το δικό μου call (ευχαριστώ). Ο παίκτης Α του είπε ότι αυτό ήταν απολύτως βλακώδες αφού τη στιγμή που ο ίδιος είχε ποντάρει τότε θα έπρεπε να είναι σίγουρος ότι θα έβλεπε και πιθανό raise και έτσι θα είχε εξασφαλίσει περίπου τα ίδια χρήματα. Αστειεύθηκα λέγοντας πως τα δικά μου χρήματα αξίζουν περισσότερο, αλλά σημείωσα αυτόματα ότι ο παίκτης Α ήταν ένας τραγικός υποψήφιος για bluff-raise στο river.

Stoiximan.GR: Αναλήψεις σε μόνο 24 ώρες & κάθε μέρα ματς με 0% γκανιότα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟΥΣ

Οι παίκτες παρέχουν πληθώρα πληροφοριών είτε κρατούν φύλλα είτε όχι και η καλύτερη στιγμή για να μάθετε πως παίζουν είναι όταν δεν συμμετέχετε σε κάποια παρτίδα, αφού το μυαλό σας θα είναι καθαρό για παρατήρηση και εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πολλοί παίκτες κάνουν ενέργειες που είναι εύκολο να εντοπίσετε και να μαντέψετε τα φύλλα τους με σχετική ακρίβεια, ακόμα και αν δεν τα δείτε ποτέ για επαλήθευση. Κάθε μικρή πληροφορία προστίθεται στο σύνολο και συνεισφέρει στο σχηματισμό της εικόνας κάθε αντιπάλου. Ένας παίκτης έκανε cap το ποντάρισμα preflop και ξανά το ίδιο σε flop Q-9-5. Ένας ρήγας ήρθε στο turn και είδε ένα ποντάρισμα και ένα raise να έρχονται σε αυτόν. Αφού έδειξε να υποφέρει για περίπου 20 δευτερόλεπτα, στριφογύρισε στην καρέκλα του, κοίταξε τους πάντες (ακόμα και τον dealer), έδειξε το φύλλο του στον παίκτη στα αριστερά του και πήγε πάσο. Μέχρι και οι άνθρωποι στο άλλο οικοδομικό τετράγωνο κατάλαβαν ότι πέταξε άσους. Αυτός είναι ένας παίκτης με μεγάλη αυτοπεποίθηση και πίστη στις αποφάσεις του, μπορεί να ξεφεύγει από δύσκολες παρτίδες αλλά παράλληλα έχει ανάγκη να ξέρουν οι γύρω του πόσο καλός είναι. Δεν γνωρίζετε αν αυτή η πληροφορία θα σας φανεί κάποια στιγμή χρήσιμη, αλλά αν την καταχωρίσετε τότε ίσως σας βοηθήσει να τον διώξετε από μια πάσα κάποια στιγμή αργότερα.
Φυσικά, το να βλέπεις τα φύλλα των αντιπάλων σου πάντα βοηθά και θα ξοδέψετε αρκετό χρόνο στη μελέτη των μοτίβων πονταρίσματος

Μελετήστε τα μοτίβα πονταρίσματος

Πριν μιλήσουμε για πόκερ, θα αναφερθώ σε κάτι που όλοι έχουμε δει σε κινηματογραφικές ταινίες. Κάποιος προσλαμβάνει έναν δολοφόνο για να βγάλει από τη μέση κάποιον άλλο. Ο δολοφόνος σχεδιάζει μια μελέτη για το υποψήφιο θύμα και μαθαίνει κάποια σημεία –κλειδιά: Πηγαίνει για κούρεμα κάθε Τρίτη στον ίδιο κουρέα, ή κάθε μέρα στις 6.30 πηγαίνει για τζογκινγκ στο γειτονικό πάρκο ή κάνει την ίδια διαδρομή για να πάει στο εβδομαδιαίο παιχνίδι πόκερ που συμμετέχει στις νόμιμες στοιχηματικές εταιριες.. Ο δολοφόνος προγραμματίζει την εκτέλεση βάσει των στοιχείων ρουτίνας που έχει βάλει στο πρόγραμμα του το υποψήφιο θύμα.

Στην πραγματικότητα ο δολοφόνος ανακάλυψε ένα μοτίβο στη συμπεριφορά του στόχου του και θα το χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Παρά το γεγονός ότι το πόκερ δεν αποτελεί εγκληματική δραστηριότητα (άσχετα με το τι πιστεύουν μερικές κυβερνήσεις ) και επίσης κανείς δεν πληγώνεται οπουδήποτε αλλού εκτός από το πορτοφόλι του, η μέθοδος απόκτησης πλεονεκτήματος είναι αρκετά όμοια: Αναζητείτε μοτίβα στον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων σας και στη συνέχεια τα χρησιμοποιείτε για να πάρετε καλύτερες αποφάσεις.

ΜΙΑ ΔΙΑΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι αναμνήσεις μου είναι γενικώς θολές, αλλά θυμάμαι καλά ένα χέρι που έπαιξε πριν αρκετά χρόνια ο Doyle Brunson. Ο αντίπαλος του έκανε raise preflop και ο Doyle έκανε ρελάνς. Έχοντας ντάμες ο Doyle είδε αμέσως τον αντίπαλό του να κάνει reraise all-in και προχώρησε άμεσα σε call. Οι θεατές ήταν έκπληκτοι μιας και ήταν ένα τεράστιο pot και ο Bruson θα ήταν μεγάλο underdog αν είχε να αντιμετωπίσει ρηγάδες ή άσους. Ο ίδιος αργότερα εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος αντίπαλος πάντα έκανε limp για να παγιδεύσει όταν είχε άσους ή ρηγάδες.
Το να κανείς limp με άσους και ρηγάδες στο no-limit hold em, ιδιαίτερα όταν είστε στο heads-up, μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική τακτική. Οι αντίπαλοι υποθέτουν ότι δεν έχετε τίποτα το ιδιαίτερο αφού δεν κάνετε raise. Όμως αν ακολουθείτε πάντα την ίδια κίνηση σε αυτές τις περιπτώσεις δίνετε σε κάποιον αντίπαλο που παρατηρεί μεγάλο πλεονέκτημα, το οποίο ο Doyle χρησιμοποίησε για να κερδίσει ένα τεράστιο pot.
Οπότε, ποια μοτίβα θα πρέπει να αναζητείτε; Το πλήθος τους μάλλον αγγίζει το άπειρο, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο συνηθισμένα.

ΠΡΙΝ ΤΟ FLOP

Three-betting μόνο με άσους (ή με άσους και ρηγάδες)
Open – limping με μικρό ή μεσαίο ζευγάρι, αποκλειστικά από under the gun Open – limping και μετά reraising μόνο με άσους Raise από το big blind μόνο με άσους.

ΣΤΟ FLOP

Το παιχνίδι στο flop προσφέρει μια πλούσια ποικιλία από μοτίβα. Για παράδειγμα υπάρχουν παίκτες που ποτέ δεν θα κάνουν check-raise. Αν κάνουν check τότε στη συνέχεια είτε θα κάνουν call ή θα πάνε πάσο. Μπορείτε να διευρύνετε το range των χεριών σας για να ποντάρετε από θέση κόντρα σε αυτούς τους αντίπαλους, αφού ποτέ δεν θα ρισκάρετε περισσότερες μάρκες στο συγκεκριμένο γύρο. Άλλοι παίκτες θα ποντάρουν αλλά αν δουν raise θα κάνουν πάντα call και μετά check στο turn. Αν έχουν κάποιο δυνατό χέρι θα περιμένουν το turn ελπίζοντας να κάνουν check- raise, ενώ αν είναι αδύναμοι θα κάνουν call ευχόμενοι να βελτιωθούν στη συνέχεια. Αυτοί οι παίκτες είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι για παιχνίδι δωρεάν κάρτας. Αν χρειάζεστε κάποια, μπορείτε να είστε σχεδόν σίγουροι ότι θα την πάρετε. Κάποιοι παίκτες θα ποντάρουν πάντα αν οι προηγούμενοι έχουν κάνει check και είναι οι τελευταίοι που μιλούν. Ακόμα και αν δεν έχουν ούτε καλό φύλλο, ούτε draw,ούτε τίποτα, εκείνοι θα βγάλουν σίγουρα ποντάρισμα. Μπορείτε να κάνετε check –raise σε αυτούς όλο το βράδυ. Οι περισσότεροι κάνουν check στον raiser αλλά κάποιοι δεν ακολουθούν αυτόν κανόνα. Είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τους συνδυασμούς με τους οποίους συνηθίζουν να ποντάρουν από μπροστά στον αρχικό raiser στο poker.

Μερικοί από αυτούς απαιτούν δυο ζεύγη ή καλύτερο, ενώ άλλοι δεν χρειάζονται απολύτως τίποτα και είναι πάντα πρόθυμοι να μπλοφάρουν. Το να καταλάβετε με ακρίβεια σε ποια κατηγορία ανήκουν ίσως πάρει κάποια ώρα, αλλά αυτή η γνώση αξίζει να την κατέχετε. Μια μειοψηφία παικτών συνηθίζει να κάνει call στο flop με οποιεσδήποτε δυο κάρτες. Είναι βασικό να ξέρετε ποίοι είναι αυτοί ώστε να μη δίνετε πάντα credits στα call τους παραδίδοντας την επιθετικότητά σας στο turn.

ΣΤΟ TURN

Και εδώ υπάρχουν παίκτες που πάντα θα ποντάρουν αν τους κάνετε check. Μπορείτε να εκμεταλλευθείτε αυτή την τάση ξανά και ξανά στο poker.
Ένα από τα πιο σημαντικά μοτίβα που πρέπει να ανακαλύψετε είναι το τι σημαίνει ένα raise στο turn. Για κάποιους μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις, για άλλους όμως σημαίνει απλά ότι έχουν ένα πολύ δυνατό φύλλο. Μπορείτε να σώσετε αρκετά από τα χρήματα σας αν γνωρίζετε ποιοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία.
Παρομοίως, τι σημαίνει ένα check – raise στο turn; Συνήθως πρόκειται για ένα πανίσχυρο φύλλο που εξισώνει το ρίσκο να σας δώσει μια δωρεάν κάρτα με την πιθανότητα να σας παγιδεύσει και να σας πάρει έξτρα χρήματα. Αν αυτό είναι το μόνο που επεξηγεί ένα check –raise στο turn, τότε μπορείτε με ασφάλεια να παρατήσετε πάρα πολλά χέρια σας.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε παίξει επιθετικά, το turn είναι scary και ο αντίπαλος ποντάρει από μπροστά. Έχει πραγματικά αυτό που δηλώνει ότι έχει; Κάποιοι παίκτες όντως το έχουν και άλλοι ποτέ, προτιμώντας να κάνουν check –raise όταν είναι δυνατοί. Όταν εντοπίσετε ποιοι είναι οι υποκριτές της υπόθεσης, κάντε τους raise στο poker.

ΣΤΟ RIVER

Ένα από τα βασικότερα μοτίβα αναδύεται στο river. Κάποιοι παίκτες δεν μπλοφάρουν ποτέ. Είτε δεν πιστεύουν στην αξία της μπλόφας ή απλά σιχαίνονται call. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να κάνετε πάρα πολύ ασφαλή laydowns όταν είστε απέναντί τους . Άλλοι δεν θα επιχειρήσουν ποτέ bluff-raise. Κάποιοι πάλι θα ποντάρουν από μπροστά σε οποιαδήποτε scare card αν είχαν έτσι κι αλλιώς σκοπό να κάνουν call. Αυτό δεν είναι κακή τακτική αλλά ίσως θα χρειαστεί να τους βάλετε μερικά raise ή dluff-raises αφού συχνά ποντάρουν ελαφρά και μάλλον παραδίδονται σε πιθανή πίεση.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα από μοτίβα που εμφανίζονται συνεχώς στα τραπέζια του poker. Χρειάζεται χρόνος, προσοχή και επαναλαμβανόμενη παρατήρηση για να τα ξετρυπώσετε και να φθάσετε σε σωστά συμπεράσματα. Μερικές φορές θα δείτε με έκπληξη κάποιον αντίπαλο που νομίζατε ότι είχατε καταλάβει, να κάνει κάτι που δεν περιμένατε με τίποτα. Αυτό είναι αναπόφευκτο και δεν θα πρέπει να σας απασχολήσει και πολύ. Απλά κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας το γεγονός ότι είχατε σχηματίσει λάθος εικόνα για τον συγκεκριμένο παίκτη και παρατηρήστε τον ξανά. Θυμηθείτε ότι το πόκερ μπορεί να αποδειχθεί μια δύσκολη δουλειά – όμως οποιαδήποτε ανακάλυψη μοτίβων που αποκαλύπτουν τις συνήθειες των αντιπάλων μπορεί να βελτιώσει απίστευτα τα κέρδη σας.
Επίσης να θυμάστε πάντα να διαφοροποιείτε το παιχνίδι σας αρκετά ώστε να μην μπορούν οι άλλοι να ανακαλύπτουν δικά σας μοτίβα.

Η παρατήρηση του εαυτού σας είναι εξίσου σημαντική στο poker.

Δείτε επίσης

Πότε πρέπει να ποντάρεις στο πόκερ;

Διαχείριση Κεφαλαίου (Bankroll Management)

 

Νόμιμες στοιχηματικές

Παίξε νόμιμα τώρα στην Bet365.gr

 

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Novibet.gr

 

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi

Παίξει νόμιμα στην Betsson.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Betshop.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα τώρα στην Pamestoixima.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet.gr

T&Cs Apply

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε υπεύθυνα *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις