«Ποτέ μην ξεκινάς αμέσως το παιχνίδι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι, είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο, για να μελετήσεις τους αντιπάλους σου».
Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μαθήματα που πήρα, από τον άνθρωπο που είχε την καλοσύνη να με καθοδηγήσει στο ξεκίνημά μου, κάποτε στην Αμερική. Όσο λοιπόν έπαιζα hold’em και αποκτούσα εμπειρία, τόσο περισσότερο καταλάβαινα την αξία που έχει η κατανόηση των αντιπάλων και η συνεπαγόμενη προσαρμογή της στρατηγικής. Ο Ντόιλ Μπράνσον θεωρεί, ότι το πλέον προσοδοφόρο, είναι να υιοθετείς κάθε φορά, το αντίθετο στυλ, από αυτό που έχει το τραπέζι. Αν το τραπέζι είναι loose, παίξε tight.
Ποιος είναι ο loose
Ας ξεκινήσουμε όμως, από τον χαρακτηρισμό «loose». Είναι ο κάθε loose, looser; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά, όχι. Ως loose (1), συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε κάθε παίκτη, που μπαίνει στα ποτ με ένα ευρύ φάσμα φύλλων, είτε αυτά έχουν αξία, είτε όχι. Θα πρέπει όμως, να διακρίνουμε, αφ’ ενός μεν, πότε και από ποια θέση παίζει κανείς πολλά φύλλα και αφ’ ετέρου, πως συνεχίζει την παρτίδα.
Αν ο «loose» παίκτης είναι σε θέση να γνωρίζει και να εκμεταλλεύεται το οποιοδήποτε πλεονέκτημα θέσης, να διαβάζει το φύλλο του αντιπάλου και να φυλάγεται από τις παγίδες, κάθε άλλο παρά «loose» είναι. Στην πραγματικότητα, είναι μεταμφιεσμένος tight (3), ο οποίος στήνει παγίδα στους αφελείς. Φυσικά, την λέξη “tight”, δεν την εννοώ κυριολεκτικά. Απλώς, θέλω να ορίσω τον πολύ ικανό παίκτη, ο οποίος μπορεί να παίζει με μεγάλη ασφάλεια, οτιδήποτε. Αυτόν που φαίνεται να σκορπάει τα λεφτά του, μπαίνοντας preflop (4) με υποδεέστερα φύλλα, αλλά αυτό που στ’ αλήθεια κάνει, είναι να βλέπει φθηνά, πολλά flops (5), ιδίως, από τις τελευταίες θέσεις.
Και από την στιγμή που τα στοιχήματα μεγαλώσουν, ακολουθεί, μόνον όταν είναι βέβαιος για την αξία του φύλλου του και κάνει call ή raise κατά περίπτωση, έχοντας πάρει κάθε φορά τις αποφάσεις του, σύμφωνα με όλους τους κανόνες που επιβάλλουν η λογική και η σωστή εκτίμηση των πιθανοτήτων. Άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα, αυτόν τον παίκτη ποτέ δεν θα τον δείτε να κάνει λάθος στα μεγάλα στοιχήματα. Ή, σχεδόν ποτέ (άνθρωποι είμαστε, δεν είμαστε θεοί).
Ο πραγματικός loose αντίθετα, ακολουθεί, πάντα. Του είναι αδύνατον να αποχωριστεί το φύλλο του, εφ’ όσον εξακολουθεί να έχει και την παραμικρή ελπίδα νίκης και καμιά φορά, ακόμη κι αν δεν έχει καμία. Θα κυνηγήσει την παρτίδα μέχρι το τέλος, κόντρα στη λογική και άσχετα από τις πιθανότητες. Αν είναι συντηρητικός, τότε, το στυλ του παιχνιδιού του είναι αποτέλεσμα βαθιάς άγνοιας και συνήθως, αρκείται στο να αποδεχτεί το οποιοδήποτε στοίχημα (calling station). Αν είναι επιθετικός, τότε, γίνεται θύμα της μανίας του να νικήσει (η οποία είναι πιθανότατα συνδυασμένη με άγνοια) και θα κάνει απανωτά χτυπήματα, μέχρι τελικής πτώσεως (loose aggressive). Πρέπει να είμαστε λοιπόν, ιδιαιτέρως προσεκτικοί, στο θέμα του χαρακτηρισμού των αντιπάλων μας, γιατί πολλές φορές, τα φαινόμενα απατούν.
Ας πούμε λοιπόν, ότι εφαρμόσαμε την σοφή συμβουλή του δασκάλου μου, αφιερώσαμε χρόνο στην παρατήρηση των αντιπάλων μας και εντοπίσαμε έναν ή περισσότερους, πραγματικά loose. Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί, πρέπει να παίξουμε tight. Eρμηνεύουμε όμως, σωστά, την λέξη tight ; Πρέπει να περιμένουμε, δηλαδή, απλώς, το καλό φύλλο, ελπίζοντας ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία, να απομονώσουμε κάποιον από αυτούς; Ανεξάρτητα από το τι θα έκανε ο Μπράνσον, είμαι βέβαιος, ότι αυτό θα αποδώσει. Θα αποδώσει πάντα και σε κάθε περίσταση, είτε γνωρίζουμε καλά το παιχνίδι, είτε όχι, είτε ο αντίπαλος μας είναι loose, είτε δεν είναι και μας έχει ξεγελάσει. Ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε δραματικά τα κέρδη μας, είναι βέβαιο, ότι θα περιορίσουμε δραματικά τις ζημιές.
Είναι μακράν, η πλέον ασφαλής τακτική. Ωστόσο, δεν είναι η πλέον αποδοτική. Πολύ πιο αποδοτικό είναι κατά την γνώμη μου, το ακριβώς αντίθετο. Να «χαλαρώσουμε» το παιχνίδι μας. Όχι βέβαια, με την έννοια του πραγματικού loose (δεν θα θέλαμε να γίνουμε looser), αλλά με την έννοια του μεταμφιεσμένου tight. Εξ’ άλλου, όλοι ξέρουμε πολύ καλά, πόσο «tight», με την κλασσική έννοια του όρου, θα μπορούσε ποτέ, να γίνει ο Μπράνσον!
Αρκεί, να θυμηθείτε τις ιστορίες με το 7 – 2, για να καταλάβετε, ότι δεν μπορεί να εννοεί, ότι πρέπει να περιμένεις υπομονετικά, τους άσσους! Η στρατηγική που σας προτείνω, λοιπόν, θεωρώ, ότι όχι μόνον δεν αντιτίθεται, αλλά στην ουσία ερμηνεύει αυτό που λέει ο Μπράνσον, και ο λόγος, για τον οποίον ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο είναι απλός. Ο ίδιος είναι συνήθως, τόσο ακραία “loose”, που σε περιπτώσεις σαν κι αυτήν, όπου καμιά μπλόφα δεν θα περάσει, θα αναγκαστεί να παίξει πολύ πιο “tight”, απ’ ότι, συνήθως, παίζει. Κρίνει λοιπόν, εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Βλέπετε, τα πάντα είναι σχετικά και εξαρτώνται από το σημείο αναφοράς.
Οι κοινοί θνητοί, όλοι εμείς που συνήθως, αξιολογούμε προσεκτικά τα φύλλα μας πριν μπούμε σε ένα ποτ, για να συμπέσουμε με την “tight” στρατηγική του Μπράνσον, πρέπει να κάνουμε το αντίθετο. Να χαλαρώσουμε. Αυτό, προϋποθέτει όμως, απαραιτήτως, τα εξής δύο : πολύ καλή γνώση του παιχνιδιού, πρώτον και αρκετά λεφτά μπροστά μας, δεύτερον. Το πρώτο, είναι φυσικά, αυτονόητο. Δεν θα θέλαμε να εμπλακούμε σε δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες δεν θα μπορούμε να χειριστούμε. Το δεύτερο είναι απαραίτητο, γιατί θα πρέπει να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα τυχόν implied odds (6). Βέβαια, όταν λέω «πολλά χρήματα» δεν το εννοώ σε απόλυτους αριθμούς, αλλά πάντα, σε σχέση με το big blind (7). Ένα ποσό, γύρω στα 300 big blinds είναι αρκετό.
Ας δούμε λοιπόν, τι θα κάναμε ως μεταμφιεσμένοι tight, υπό αυτές τις προϋποθέσεις.
Πριν ξεκινήσω, θα τονίσω την σπουδαιότητα της θέσης. Επειδή η στρατηγική βασίζεται εν πολλοίς, στην προσπάθεια απομόνωσης του συγκεκριμένου αντιπάλου, πρέπει να διαλέξουμε μια ωραία καρέκλα, πραγματική ή virtual, στα αριστερά του. Ποτέ, δεν θα επιχειρήσουμε να μπούμε με υποδεέστερα φύλλα, όταν μιλάμε από τις πρώτες θέσεις. Θα πρέπει κάθε «τρομοκρατική» μας ενέργεια, να επιχειρείται από το button (τελευταία θέση), ή κοντά στο button. Θα διακρίνουμε τώρα, μερικές περιπτώσεις.
Περίπτωση 1η : Από τις πρώτες θέσεις, το υποψήφιο θύμα μας, κάνει limp (8). Αν έχετε την καλή τύχη, να πετάξουν όλοι οι επόμενοι τα φύλλα τους, είναι ώρα να εφορμήσετε. Μπορείτε να μπείτε με ένα πολύ μικρό ζευγάρι, ακόμη και αν αυτό είναι δυο δυάρια, με δυο οποιαδήποτε συνεχόμενα αχρωμάτιστα, με δύο μη συνεχόμενα του ίδιου χρώματος, με άσσο και οτιδήποτε, οποιοδήποτε φύλλο τέλος πάντων, σας φαίνεται ότι μπορεί να έχει έστω και την παραμικρή αξία. Εννοείται, ότι όσο πιο ικανός είναι ένας παίκτης, τόσο πιο ευρύ, γίνεται το φάσμα των φύλλων, με το οποίο μπορεί να επιτεθεί. Προσπαθείστε να εκτιμήσετε λοιπόν, σωστά τις δυνάμεις σας.
Θα χτυπήσετε, μόνον όταν το φύλλο σας είναι αρκετά καλό. Και όταν λέω αρκετά καλό, εννοώ όχι βέβαια άσσους ή Κ – Κ, αλλά φύλλο, που κάτω από άλλες συνθήκες, θα το χαρακτηρίζαμε ως “αμφιβόλου ποιότητας”, όπως, Κ – 8 ή J – 10. Δεν χρειάζεται να ξαναπώ, ότι το ποιο θα χαρακτηρίσετε ως καλό φύλλο, θα εξαρτηθεί και πάλι από την ικανότητά σας, να χειρίζεστε καταστάσεις, μετά το φλοπ. Θα χτυπήσετε επίσης, όταν θέλετε να διώξετε από το παιχνίδι, οποιονδήποτε πρόκειται να μιλήσει μετά από σας (με σκοπό να απομονώσετε τον αντίπαλο). Μην διακινδυνεύετε όμως, χωρίς λόγο.
Μην ξεχνάτε, ότι σκοπός σας είναι να δείτε το φλοπ φθηνά κι όχι να γεμίσετε το ποτ προς όφελος, οποιουδήποτε τρίτου. Το ποτ θα πρέπει να γεμίσει μετά, μόνον και μόνον όταν, αυτό εξυπηρετεί εσάς.
Περίπτωση 2η : Το υποψήφιο θύμα μας κάνει raise. Αν ανήκει στους calling stations, μην χαίρεστε και τόσο… Σας υπενθυμίζω, ότι ο calling station ανήκει στην κατηγορία των συντηρητικών, τουλάχιστον ως προς τον χαρακτήρα του. Μπορεί, λόγω της άγνοιας του παιχνιδιού, να έχει κάνει raise με φύλλο, το οποίο δεν αξίζει να χτυπήσει κανείς από τις πρώτες θέσεις, αλλά ωστόσο είναι βέβαιο, ότι κάτι έχει. Μην μπείτε λοιπόν, με σκουπίδια. Αν ανήκει στους loose agressive, μπορείτε να νοιώσετε πιο άνετα.
Μην χτυπήσετε αν δεν έχετε κάτι πραγματικά, πολύ καλό. Μπορείτε Όμως, να κάνετε call με Q – 10, Κ – 8, 5 – 3 του ίδιου χρώματος, Α -J αχρωμάτιστο, φύλλα που κάτω από άλλες συνθήκες, δεν θα άντεχαν σε κανένα raise του αντιπάλου σας.
Επεξήγηση ορολογίας
1.Loose = Χαλαρός. Αυτός που παίζει πολλά φύλλα.
2. Looser = Κακός παίκτης. Αυτός που χάνει.
3.Tight = Σφιχτός. Αυτός που παίζει μόνον καλά φύλλα.
4. Preflop = Πριν το flop.Το ξεκίνημα της παρτίδας, πριν ακόμη ανοίξουν τα τρία πρώτα κοινά φύλλα.
5. Flop = Τα τρία πρώτα κοινά φύλλα.
6. Implied odds = Πιθανότητες επιπλέον κερδών, πέραν των αρχικώς προσδοκώμενων.
7. Big blind = Το μεγαλύτερο από τα δύο τυφλά στοιχήματα.
8. Limp = Κυριολεκτικά, κουτσαίνω. Μπαίνω στο παιχνίδι, ποντάροντας το ελάχιστο στοίχημα, που είναι το big blind (συνήθως, δείγμα αδυναμίας).
Δείτε επίσης
- Εφες – Μπαγερν live streaming 💻 Κανάλι
- Αρης – ΑΕΚ live streaming 💻 Κανάλι
- Παναχαικη – Κηφισια live streaming 💻 Κανάλι
- Μιλαν – Σασουολο προγνωστικα 🔼 03/12/2024
- Μαγιορκα – Μπαρτσελονα προγνωστικα 🔼 03/12/2024
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
**ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ «ΝΙΚΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ» ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
21+. ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ. ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΕΕΠ. Η ΣΥΧΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ: 2109237777