Εδώ και αρκετό καιρό, το ένα χαμένο session διαδέχεται το άλλο. Ενδιάμεσα, μπορεί να έχουμε κερδίσει κάποια, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της συγκεκριμένης περιόδου, υπολείπεται πολύ από το αναμενόμενο. Ή, ίσως, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και απλώς, χάνουμε και ξαναχάνουμε ! Τόσο, που έχουμε πέσει σε μαύρη απελπισία. Γιατί μας συμβαίνει αυτό και πως θα το αντιμετωπίσουμε την αρνητική διακύμανση;
Ας το απομυθοποιήσουμε
Λέγεται, ότι όλοι οι παίκτες, καλοί, ή κακοί, θα περάσουν οπωσδήποτε κάποια φάση στο παιχνίδι τους, που τα αποτελέσματά τους θα είναι πολύ χειρότερα απ’ ότι θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Η διαφορά ανάμεσα σ’ έναν καλό κι έναν κακό παίκτη, είναι ότι ο τελευταίος πιστεύει ότι αυτό είναι άδικο…
Για να το θέσω διαφορετικά, ένας καλός παίκτης ξέρει, ότι οι ευτυχισμένες μέρες δεν κρατάνε για πάντα. Όταν μιλάμε για αρνητική διακύμανση, συνήθως αναφερόμαστε στα αποτελέσματα ενός κερδοφόρου, καλού παίκτη, ο οποίος έχει ένα συγκεκριμένο θετικό, win rate. Ωστόσο, αρνητική διακύμανση μπορεί να περνάει και ένας κακός παίκτης, όταν σε κάποια χρονική περίοδο χάνει με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς, από αυτούς που έχανε συνήθως.
Μια χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά και η οποία συμπυκνώνει και αποτυπώνει όλες τις λανθασμένες αντιλήψεις που αφορούν στο standard deviation, είναι : «έχω πέσει σε αρνητική διακύμανση». Δημιουργείται έτσι, η εικόνα ενός μεγάλου γκρεμού, ο οποίος υπάρχει κάπου ως πραγματική οντότητα και όπου αν πέσεις, αρχίζεις να κατρακυλάς, χωρίς να ξέρεις ούτε που θα τελειώσει, ούτε αν θα καταφέρεις να ξαναβγείς. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι αυτό είναι δημιούργημα της φαντασίας μας.
Το αίσθημα της πτώσης και ο τρόμος που μας προκαλεί, οφείλεται στο ότι εστιάζουμε στενά στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης περιόδου, ξεχνώντας, ίσως, ότι αρκετές φορές στο παρελθόν, είχαμε σκαρφαλώσει σε «βουνά» θετικής διακύμανσης, πολύ πάνω από το αναμενόμενο και το θεωρήσαμε «φυσιολογικό». Αυτό που τώρα, αντιλαμβανόμαστε ως «γκρεμό», δεν είναι, παρά προϊόν της τυχαίας ακολουθίας του συνόλου των δυνατών αποτελεσμάτων μας. Το οποίο σύνολο, σε βάθος χρόνου, θα τείνει να ταυτιστεί με το αναμενόμενο. Θα μπορούσε, κάλλιστα, ένα κακό αποτέλεσμα να ακολουθείται από ένα καλό. Τότε φυσικά, δεν θα σχηματιζόταν γκρεμός. Αλλά ούτε και βουνά. Η καμπύλη των αποτελεσμάτων μας, θα ακολουθούσε ομαλά, την καμπύλη του αναμενόμενου. Αυτό όμως, δεν το καθορίζουμε εμείς. Κι επειδή δεν το καθορίζουμε εμείς, είναι πιθανόν να συμβεί τοπική συσσώρευση αρκετών, ή και πάρα πολλών από όλα τα δυνατά, κακά αποτελέσματα.
Ας δούμε λοιπόν, τα πράγματα από απόσταση. Ας κάνουμε μια αναδρομή στα μέχρι τώρα αποτελέσματά μας και ας μετρήσουμε πόσα sessions έχουμε κερδίσει συνολικά μέχρι τώρα και πόσα έχουμε χάσει. Θα διαπιστώσουμε, ότι ένας καλός παίκτης, δεν κερδίζει, παρά το 55 – 60% των sessions που παίζει. Αν όμως, κερδίζουμε τα 55%, τότε χάνουμε τα 45%. Άρα :
Αριθμός συνεχόμενων sessions – Πιθανότητες να χάσουμε Odds
Αριθμός συνεχόμενων sessions | Πιθανότητες να χάσουμε | Odds |
1 | 45.00 % | 11 : 9 |
2 | 20.25 % | 4 : 1 |
3 | 9.11 % | 10 : 1 |
4 | 4.10 % | 24 : 1 |
5 | 1.85 % | 53 : 1 |
6 | 0.83 % | 120 : 1 |
7 | 0.37 % | 270 : 1 |
Φυσικά, ο κατάλογος δεν σταματάει εδώ. Θα μπορούσαμε να χάνουμε για 8 συνεχόμενα sessions, οπότε οι πιθανότητες να συμβεί θα ήταν 0.458 (ή, 0.0037 x 0.45 = 0.0017 = 0.17% ) και ούτω καθ’ εξής….. Συνεπώς και χωρίς να θέλω να σας τρομάξω, κάθε φορά που κάθεστε σε τραπέζι, έχετε 1 πιθανότητα στις 25 να χάσετε αυτό και τα τρία επόμενα, ή 1 στις 54 να χάσετε 5 φορές συνεχόμενες ή….. Βέβαια, οι πιθανότητες να κερδίσετε ν συνεχόμενα sessions είναι λίγο καλύτερες, γιατί θα είναι 0.55ν .
Όταν έχετε 1 πιθανότητα στις 271 να συμβεί κάτι, μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να γίνει. Ωστόσο, αν παίζετε σχεδόν κάθε μέρα, είναι αναμενόμενο να συμβαίνει να χάνετε 7 συνεχόμενα sessions, με συχνότητα μια φορά τον χρόνο. Μια φορά στα 2, ή στα 3 χρόνια, θα μπορούσαν να σας συμβούν πολύ χειρότερα πράγματα, όπως το να χάνετε για έναν μήνα συνέχεια, ή πολύ πιο συχνά, να μην χάνετε μεν, αλλά να είστε αρκετά κάτω από το αναμενόμενο. Και πολλές φορές τον χρόνο, θα συμβεί, ίσως, να χάνετε 3 συνεχόμενα sessions, μετά να κερδίζετε 1, να ακολουθούν 5 που πάλι χάνετε, 2 που κερδίζετε, μετά 4 που ξαναχάνετε…… και ιδού οι αρνητικές διακυμάνσεις.
Ας ξαναεστιάσουμε στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης, κακής περιόδου κι ας δούμε μια παρτίδα. Βρισκόμαστε στο big blind και κρατάμε Q – J . Ο under the gun κάνει limp. Οι υπόλοιποι κάνουν fold και εμείς φυσικά, check. Στο φλοπ έρχεται 9,10, 5 . Ο under the gun κάνει ένα μίνι raise. Εμείς απαντάμε με all in και αυτός κάνει call. Το turn είναι 7 και το river δυστυχώς. Η αποκάλυψη των φύλλων του αντιπάλου μας, έρχεται να μας αποτελειώσει : 7 – 8 ! Οι απώλειες ; Χίλια ευρώ. Η παρτίδα που μόλις σας περιέγραψα, είναι πραγματική. Αν είχαμε κερδίσει, η διαφορά στο αποτέλεσμα θα ήταν 2000 ευρώ.
Δηλαδή, ένας καλός μισθός ! Τι συνέβη;
Τίποτε περισσότερο από μια άτυχη ακολουθία φύλλων. Σε ένα session μπορεί να συμβεί να παίξουμε μερικές τέτοιες παρτίδες, όπου θα διεκδικούμε ένα μεγάλο ποτ. Αν κερδίσουμε τις περισσότερες από αυτές, το session θα λήξει αίσια. Διαφορετικά, θα χάσουμε. Όχι γιατί παίξαμε άσχημα, αλλά γιατί δυστυχώς, παρ’ όλο που οι πιθανότητες ήταν με το μέρος μας, το φύλλο ευνόησε τον αντίπαλο. Το αποτέλεσμα του κάθε session είναι το άθροισμα των ανεξάρτητων, μεμονωμένων, τυχαίων αποτελεσμάτων της κάθε μιας παρτίδας που το αποτελεί. Αν κάναμε διάλειμμα την συγκεκριμένη στιγμή που παίχτηκε η παραπάνω παρτίδα, ή τα φύλλα είχαν ανακατευτεί λίγο διαφορετικά, ή είχαμε επιλέξει διαφορετική θέση, ή …….. το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.
Ας μην παρεξηγηθώ. Καθόλου δεν εννοώ, ότι τα συνολικά αποτελέσματά μας θα εξαρτηθούν εν τέλει, από την τύχη. Η τύχη στο πόκερ, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι στο οποίο παίζουμε με πλεονέκτημα, αφορά μόνον την συγκεκριμένη στιγμή και ποτέ το ευρύτερο σύνολο των αποτελεσμάτων. Γιατί στο σύνολο (το οποίο απαρτίζεται από πάρα πολλά, μεμονωμένα αποτελέσματα) λειτουργούν οι νόμοι των μεγάλων αριθμών και συνεπώς, δεν μπορεί να απέχει πολύ από το αναμενόμενο. Όσο περισσότερες ώρες παίζουμε και άρα, όσο πιο πολλά αποτελέσματα αθροίζονται, τόσο πιο κοντά θα βρισκόμαστε στο αναμενόμενο. Αν παίζαμε δε, την συγκεκριμένη παρτίδα πάρα πολλές φορές, θα κερδίζαμε στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Θα υπήρχαν όμως και κάποιες φορές που θα χάναμε κι αυτό δυστυχώς, δεν μπορεί να ανατραπεί.
Το πλέον σημαντικό λοιπόν, είναι, να μην χάσουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε. Την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ! Το να αναρωτιόμαστε αν παίζουμε καλά, ή όχι και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας, είναι κάτι που πρέπει να γίνεται συνεχώς, ανεξάρτητα από το αν διανύουμε μια τυχαία περίοδο καλών, ή κακών αποτελεσμάτων. Αν είμαστε σίγουροι, ότι σχεδόν πάντα (και τα λάθη, ανθρώπινα είναι) , κάναμε σωστό reading και ότι σχεδόν πάντα, βάλαμε τα λεφτά μας με πλεονέκτημα, οφείλουμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι μας, ανεπηρέαστοι από τα οποιαδήποτε πρόσφατα αποτελέσματα. Αν πάλι, τα πρόσφατα αποτελέσματα μας φαίνονται ιδιαιτέρως άσχημα κι αυτό μας δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας, είδαμε με ποιον τρόπο μπορούμε να τα ελέγξουμε, χρησιμοποιώντας το μέγεθος Ζ.
Για οποιαδήποτε τιμή του Ζ < 3, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλονται στο standard deviation, οπότε, δεν έχουμε σοβαρό λόγο να ανησυχούμε. Αν η τιμή του Ζ τυχαίνει να είναι > 3, θα πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε. Όχι γιατί είναι εντελώς αδύνατον να οφείλεται και πάλι στο standard deviation, αλλά γιατί, όσο μεγαλύτερη γίνεται η τιμή, τόσο πιθανότερο είναι, να ευθυνόμαστε εμείς.
Δείτε επίσης
- Κυπρος – Γαλλια live streaming 💻 Κανάλι
- Μονακo – Μπρεστ live streaming 💻 Κανάλι
- Βιρτους Μπολονια – Φενερμπαχτσε live streaming 💻 Κανάλι
- Βραζιλια – Ουρουγουαη live streaming 💻 Κανάλι
- Χιλη – Βενεζουελα live streaming 💻 Κανάλι
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
**ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ «ΝΙΚΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ» ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
21+. ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: UKGC. ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΕΕΠ. Η ΣΥΧΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΘΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ: 2109237777