Είναι δύσκολο πολλές φορές να αναλύσουμε ένα γεγονός με κοινωνιολογικά κριτήρια όταν δεν γνωρίζουμε το πεδίο δράσης του γεγονότος και όταν δεν έχουμε εντρυφήσει στη κοινωνιολογική επιστήμη. Όσοι έχουν ασχοληθεί, όμως, με τις εταιρίες στοιχημάτων και με το γενικότερο σύνολο του κλάδου, γνωρίζουν ότι το στοίχημα ως παιχνίδι έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Ο αθλητισμός είναι ο πρώτος χώρος που δέχεται επιρροή από τις εταιρίες στοιχημάτων και η εργασία είναι ο δεύτερος. Και οι δυο τομείς έχουν σημαντικό ρόλο στη κοινωνία, γεγονός που μας ωθεί να αναλύσουμε, περαιτέρω, τις εταιρίες στοιχημάτων και βεβαίως το αντικείμενο τους.
Ο αθλητισμός επηρεάζεται από το στοίχημα οικονομικά και ηθικά. Η οικονομική επιρροή προέρχεται από τις επενδύσεις που κάνουν οι εταιρίες στοιχημάτων σε διάφορα αθλήματα που δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή ακόμα και το βόλλευ. Αυτή η οικονομική ενίσχυση προέρχεται από διάφορες χορηγίες και με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν αθλήματα που δεν τα γνώριζε μέχρι πρότινος ο περισσότερος κόσμος να επιβιώνουν, μιας και οι πόροι τους δεν προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα και άλλου είδους υψηλού επιπέδου χορηγήσεις.
On line στοίχημα μπορούν να παίζουν οι νέοι άνθρωποι μέχρι και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε πως αντιμετωπίζουν τις εταιρείες στοιχημάτων οι νέοι. Οι στατιστικές έχουν δείξει ότι οι νέοι που παράλληλα ασχολούνται με τον αθλητισμό, κυρίως με το ποδόσφαιρο, είναι εγγεγραμμένοι σε εταιρίες στοιχημάτων και επιπροσθέτως είναι οι πιο συχνοί παίχτες αθλημάτων πλην του ποδοσφαίρου. Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση πως ένας νέος 20 ετών στοιχηματίζει σε αγώνες τένις. Οι περισσότεροι νέοι δεν γνωρίζουν στρατηγικές, ούτε αντιμετωπίζουν το στοίχημα ως επένδυση και το ερώτημα που τίθεται είναι: Μήπως ένας νέος ανακαλύπτει την κλίση του σε κάποιο άθλημα μέσω της πλατφόρμας των εταιριών στοιχημάτων;
Όταν ένας μεσήλικας επιλέγει ένα άθλημα για τον στοιχηματισμό του, συνήθως του αρέσουν οι αποδόσεις, το άθλημα ή το κάνει επαγγελματικά. Αν σ’ ένα νέο ποδοσφαιριστή ή καλαθοσφαιριστή του αρέσει ο στοιχηματισμός στο χόκεϊ, οι ενδείξεις δείχνουν κοινωνιολογικό ενδιαφέρον και πρέπει να αναζητηθούν τα κίνητρα. Ίσως αυτός ό νέος να ήταν αθλητής του χόκεϊ εάν στην Ελλάδα το άθλημα ήταν διαδεδομένο και είχε αξιοπρεπείς υποδομές σε όλη την επικράτεια και όχι απλώς ένα παγοδρόμιο στο Μοσχάτο. Σε αυτό το σημείο φαίνεται το λάθος των αναξιοποίητων ολυμπιακών ακινήτων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μια κυψέλη πρωταθλητών.
Μελετώντας τις εταιρίες στοιχημάτων δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τον τομέα της εργασίας. Δυστυχώς, στη σημερινή Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας των νέων ανθρώπων αγγίζει το ποσοστά του 60%. Μπορούν οι εταιρίες στοιχημάτων να απορροφήσουν ένα ικανοποιητικό ποσοστό νέων και να βελτιώσουν τα ποσοστά της απασχόλησης; Σίγουρα εξ’ ολοκλήρου όχι, αλλά σένα ικανοποιητικό βαθμό μπορεί να επιτευχθεί και με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσει ένα ντόμινο ανάπτυξης υπό-κατηγοριών του κλάδου. Αν οι εταιρίες στοιχημάτων δημιουργούσαν πληροφοριακά προιόντα που καθοδηγούσαν τους νέους για τις επαγγελματικές προοπτικές στο χώρο, θα είχε γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναμφίβολα, οι εταιρίες στοιχημάτων και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς αποτελούν ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο και στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες μελέτες και προσεγγίσεις που θα σχετίζονται με τον αθλητισμό και άλλους κοινωνικούς τομείς, όπως είναι η εργασία. Σε αυτές τις προσεγγίσεις οι παρωχημένες ιδέες του παρελθόντος δεν έχουν χώρο και ο αποκλειστικός στόχος θα πρέπει να είναι το κοινωνικό και κατ’ επέκταση το αθλητικό και οικονομικό συμφέρον.